• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Denizden motosiklet de çıktı!

Denizden motosiklet de çıktı!
Muğla’nın Marmaris ilçesinde 'Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup-ICC)’ kampanyası kapsamında balıkçı barınağında gerçekleştirilen deniz dibi temizliğinde denizden motosiklet çıkması dalgıçları şok etti.

Türkiye dahil 100’den fazla ülkede 500 bini aşkın gönüllü ile deniz ve kıyılar eş zamanlı olarak temizlendi. Etkinlik kapsamında geçtiğimiz yıl dünya genelinde 100’e yakın ülkede 560 bini aşkın gönüllü, 7 bin 300 ton atık topladı. Her yıl eylül ayının üçüncü cumartesi günü yapılan etkinlik, Türkiye’de 2002 yılından itibaren Deniz Temiz Derneği/TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülüyor. Bu yıl da 'Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası' çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, etkinlik ile deniz kirliliğine dikkat çekmeyi ve deniz temizliğinin önemi konusunda bilinç kazandırmayı amaçlıyor.

Kampanyanın Marmaris ayağı, Netsel Marina yaya köprüsü altı, azmak ağzı deniz dibi temizliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlik, DenizTemiz Derneği/TURMEPA Marmaris Şubesi koordinatörlüğünde, Muğla Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Su Altı Grup Amirliğinde görevli polis dalgıçlar, Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı botları, tekne kaptanları ve Netsel Marina çalışanlarının desteğiyle gerçekleştirildi.

DENİZİN DİBİNDEKİ MOTOSİKLET DALGIÇLARI ŞOK ETTİ

Marmaris'te gerçekleştirilen deniz dibi temizliği sırasında suyun dibinde scutter tipi motosiklet gören dalgıçlar şaşkına döndü. Suyun dibinde çürümeye yüz tutmuş motosiklet dalgıçların bağladığı iple kıyıya çekildi.

Öte yandan, yapılan deniz dibi temizliğinde otomobil lastiği, kasetçalar, tüp gaz ocağı, konserve kutusu, pet ve cam şişeleri çıkan atıklar arasında göze çarptı. Sahile konulan çöpler çevreden geçen yerli yabancı turistlerde de şok etkisi yarattı. Bazı vatandaşlar deniz dibinden çıkan atıkları görünce bir daha denize girmeyeceğini ifade etti.

“ATIKLAR KARASAL KAYNAKLI"

Deniz TURMEPA Derneği Marmaris Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özataç etkinlik hakkında şu bilgileri verdi:

"Esas farkındalığı eğitimle yaratmak gerekiyor. Etkinliğe halkın katılımını da çok istedik. Gelsinler görsünler ,denizden çıkanları bilsinler. Çünkü denizlerin yüzde 80 ile 90'ı karasal kaynaklı atıklarla kirleniyor.Gördüğünüz gibi çıkanların arasında teypler, araba tekerlekleri, kaplar ve bir çok malzemeler var. Bunların hepsi karasal kaynaklı. Tabii halkın bilinçlenmesi lazım. Denizler hepimizin, denizlere sahip çıkılması lazım. Unutmamalıyız ki aldığımız her iki nefesten bir tanesi deniz sayesinde oluyor. Denizden çıkan oksijen yüzde 50 ile 60 seviyesinde. Bunun bilinciyle ve denizdeki canlıları da düşünerek tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

1-036.jpg2-035.jpg3-037.jpg4-034.jpg

Bu haber toplam 1841 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim