• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Yaşar Canca: 120 bin Türk gemiadamı denizde kaldı

Yaşar Canca: 120 bin Türk gemiadamı denizde kaldı
Türk Armatörler Birliği İşveren Sendikası Başkan Yardımcısı ve İnce Denizcilik Teknik Müdürü mühendis Ahmet Yaşar Canca, pandemi nedeniyle dünya denizlerinde mahsur kalan 120 bin Türk denizcisinin ülkeye dönmek için beklediğini açıkladı.

Türk Armatörler Birliği İşveren Sendikası Başkan Yardımcısı ve Gemi Makine İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) İkinci Başkanı olan İnce Denizcilik Teknik Müdürü mühendis Ahmet Yaşar Canca, pandemi nedeniyle dünya denizlerinde mahsur kalan yaklaşık 120 bin Türk denizcisinin ülkeye dönmek için beklediğini açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle sınırların kapanmasının ardından denizcilerin zorlu sınavı başladı. Dünya denizlerinde her türlü kargoyu taşıyan gemilerdeki personel neredeyse tüm limanlarda karaya çıkmadan gemilerinde mahsur kaldı. Çok uzun süre gemide kalan personelin hata yapma riskinin çok yükseldiğini belirten Uluslararası Gemiciler Federasyonu (İFSMA) ‘Hükümetlere açık mektup’ başlığıyla yayınladıkları deklarasyonda, koronavirüs nedeniyle kapatılan sınırların denizcilere açılmasını ve personel değişimine izin verilmesini istedi. Uluslararası gemilerde personel değişimi yapmanın mümkün olmadığını anlatan Yaşar Canca şunları söyledi:

“Pandemi sürecinin başlamasından sonra uçak seferleri durduruldu. Ülkeler sınırlarını kapattı. Bu durumda gemi adamlarının limanlarda karaya çıkışları da engellenmiş oldu. Gemiyle limana yanaşmak serbest, personelin inmesi yasak. Haliyle personel değişimi de mümkün olmadı. O ülke sizi kabul etse bile uluslararası uçuşlar olmadığı için personeli getirmek mümkün olmuyor. Sadece Türkiye uğraklı gemilerin personeli değiştirilebildi. 23 Mayıs’a kadar Türk limanlarında gemiden inen Türk personeller 14 günlük karantina sürelerini belirlenen yurtlarda tamamladı. Artık 14 günlük karantina sürelerini evlerinde geçiriyorlar.


UÇUŞLARIN AÇILMASINI BEKLİYORLAR

Denizlerde yaklaşık 2 bin Türk sahipli gemi var. Yabancı gemilerle birlikte, uluslararası sularda yaklaşık 100-120 bin Türk denizcinin olduğunu tahmin ediyoruz. Türk Hava Yolları uçuşların açılacağı bilgisini paylaştı. Havayolu açıldığında personel değişimleri yapılacak.” 


KONTEYNER VE TANKERDE LİMİT 3 AY

"Özellikle konteyner ve tanker taşımacılığı yapan gemilerde çalışma standardı 3 aydır. Diğer gemilerde ise 5 aydan sonra mental yorgunluk başlıyor. Biz personelimizin beş aydan fazla çalışmasını istemiyoruz. Bu süreçte gemideki personelle daha fazla iletişim kurmaya, aileleriyle daha fazla görüşmelerine imkân bulmaya çalışıyoruz. Ayrıca gemilere vitamin takviyeleri yapıldı. Taze sebze ve meyveyi mümkün olan her limanda almalarını istedik." diye konuştu.

Bu haber toplam 37964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim