• BIST 9524.59
  • Altın 2488.433
  • Dolar 32.5117
  • Euro 34.6556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Kapasitelerdeki artış yeni yatırımları gündeme getirdi

Kapasitelerdeki artış yeni yatırımları gündeme getirdi
Bazı sektörlerde kapasite kullanım oranları yüzde 85’i geçti. İhracat ve iç tüketimdeki artış yeni yatırımları gündeme getirince sanayiciler finansman arayışına girdi.

Geçen yılın toplamında gösterilen 7.4’lük büyüme performansı; iş dünyasının yükselen döviz kuru, enflasyon ve cari açıktan kaynaklanan karamsarlıklarını üzerinden atmasına neden oldu. İhracatın tekrar yükseliş trendine girmesinin yanında iç tüketimdeki artış da kapasite kullanımlarını tetikledi. İş dünyası temsilcileri, bir yandan işlerin zor olduğu dönemlerde kepenk indiren firmaların işlerinin mevcut firmalara dağılmasının da kapasite kullanım oranlarını artıran bir başka faktör olduğunu vurguluyor.

Sanayiciler, bu nedenlerle yeni yatırımların da yolda olduğunu kaydediyor. Fakat yatırımların önünde finansman engeli olduğunu bildiren sanayiciler, “Yatırım finansmanı için Kredi Garanti Fonu’na (KGF) başvursak çıkmıyor, bankadan kredi istesek KGF’yi bekleyin deniyor” ifadelerini kullanıyorlar.

“Gelinen nokta yeni yatırımlarla desteklenmeli”

Sanayide son bir yıldır büyümenin olduğunu söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, kapasite kullanım oranlarının bazı sektörlerde yüzde 85’leri geçtiğini belirtiyor. Bu oranların tam kapasite çalışmakla eşdeğer olduğunu savunan Bahçıvan, “Kritik bir nokta. Artık yeni yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini gösteriyor. Bu Türkiye’de birçok sektörde yeni yatırımların gelmesi demek” dedi. Bahçıvan burada en önemli noktanın yatırımların finansmanı meselesi olduğunu belirtti.

Gelecek 4- 5 yıl üretim ağırlıklı büyüme olacak

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da gıda sektöründe nüfusun artışıyla birlikte tüketimin de arttığını belirterek, yeni yatırımların geleceğinin sinyalini veriyor. Kopuz, verilen teşviklerin buna destek sağlayacağı görüşünü paylaşıyor. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe ise kendi sektöründe kapasite kullanım oranlarının yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu ifade ediyor. 2016 yılının kötü geçmesi nedeniyle 2017’de atılan her adımın artı yazdığını anlatan Gültepe, “Üretim ve ihracat tarafında dış talep bir miktar arttı. İşlerin kötü gittiği dönemde kaybolan kapasiteler de oldu. İnsanlar üretim tesislerini kapattılar. İnşaata geçenler oldu. Şimdi işler iyileşince kapasiteler şişti. Önümüzdeki 4- 5 yıl üretim ağırlıklı büyümeye gidileceği için yeni yatırımlar gelecek” diye konuştu.

Nitelikli eleman sıkıntısı aşılmalı

2017’yi ihracat anlamında iyi geçirdiklerini söyleyen İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, bununla birlikte nitelikli eleman sıkıntısının aşılması halinde daha yüksek kapasite kullanım oranlarının yakalanabileceğini vurguladı. Kendi şirketinin bu yıl yatırım yapacağını açıklayan Mertöz, buna karşın ülkeye yabancı sermaye girişinin az olduğunu ve faizlerin yüksekliği nedeniyle finansmana ulaşmanın zor olduğunu belirtti.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci ise 2016 yılında yüzde 64 olan kapasite kullanım oranının, 2017 yılında yüzde 72’ye yükseldiğini söyledi. Çelik sektöründe 2018 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.6’lık yükseliş olduğunu kaydeden Ekinci, gerekli iyileştirmelerin yapılması halinde yatırımların birbiri ardına geleceğine dikkat çekiyor.

“Bankalardan ‘KGF yoluna girer’ yanıtı alıyoruz”

Bir iş dünyası temsilcisi yeni yatırımların KGF’ye bağlı olduğunu belirtiyor. Kendisinin yatırım için bir bankaya kredi talebinde bulunduğunu ifade eden temsilci şunları aktarıyor: “Kredi talebinde bulunurken KGF’den yararlanmak istedik. Banka belli bir faiz oranıyla kredi talebimizi KGF’ye iletti. ‘Bu faiz oranı çok yüksek’ diye dönüş yaptılar. Ama faizi ne kadar düşürmek gerektiğini belirtmediler. Faizi düşürerek tekrar talepte bulunduğumuzda dönüş yapılmadı.” KGF’den olumlu cevap alamayınca bankadan kredi kullanarak yatırımını yapmak istediğini belirten işadamı bankanın kendisine ‘KGF yakında yoluna girer, onu bekleyin’ cevabını verdiğini kaydetti. Öte yandan bankaların KGF harici çok fazla kredi kullandırmak istemediği öne sürülüyor. Buna neden olarak ise yüksek borçluluk oranları gösteriliyor. Geçen yıl İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasına bakıldığında yüksek borçluluk oranları ortaya çıkıyor. 

Kaynak: Sercan AKINCI / DÜNYA

Bu haber toplam 1128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim