• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Ticaret savaşları Avrupa'nın kolay paradan çıkışını erteletecek

Ticaret savaşları Avrupa'nın kolay paradan çıkışını erteletecek
ECB'nin 26 Nisan'da düzenleyeceği toplantıda politika ayarında veya dilinde değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak Başkan Mario Draghi'nin kolay para politikasından çıkış stratejisiyle ilgili yatırımcının aklında 5 soru var.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), küresel ticaret savaş endişelerinin derinleştiği ve verilerin Euro Bölgesi ekonomik faaliyetlerinin hız kestiğine işaret ettiği bir ortamda toplanıyor. Son ekonomik ve uluslararası gelişmelerin, Perşembe günü yapılacak ECB toplantısında merkez bankasının olağanüsü parasal teşviklerden çıkış planını biraz süre daha ertemelesine neden olabileceği belirtiliyor.

Mart ayında ECB, mart ayındaki toplantısında aşırı gevşek para politikası yaklaşımını değiştirmemiş ancak yaptığı açıklamada gerektiğinde tahvil alımlarını artırma ifadesini çıkarmıştı. ECB böylece ekonomiye verdiği desteği azaltmaya ilişkin küçük bir adım atmıştı. Avrupa Merkez Bankası'nın 26 Nisan'da düzenleyeceği toplantıda politika ayarında veya dilinde değişiklik yapması beklenmiyor. Ekonomistler, Başkan Mario Draghi'nin normalleşmeye yönelik atacağı adımın zamanına ilişkin tahminlerini ileri bir tarihe ertelese de, varlık alımlarının bu yıl bitmesini öngörüyor. Çoğu ekonomist, önümüzdeki aylarda gelecek küresel ticaret çelişkisi potansiyelini, şu anki ekonomik yavaşlamadan daha büyük bir endişe unsuru olarak görüyor. Toplantı öncesinde piyasalarında radarındaki birkaç soru şöyle:

1- İleriye yönelik yönlendirmelerde değişiklik olacak mı?

Muhtemelen hayır. Geçen ay, 2.55 trilyon euro (3.15 trilyon dolar) varlık alım planının kaldırılmasına yönelik küçük bir adım daha atan ECB'nin, Perşembe günü politika görünümünde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Yine de, ECB'nin varlık alımları ve faiz oranları konusundaki görüşünü de içeren ileriye yönelikyönlendirmesine ilişkin tartışmalar gündemde olabilir. ECB'nin yıl sonu itibarıyla varlık alım programını sonlardırabileceği belirtiliyor.

2- ECB şahince mi yoksa güvercin mi davrancak?

Büyük ihtimalle daha güvercin bir tutum sergileyek. Güçlü bir euro, ABD-Çin arasındaki olası bir ticaret savaşı ve ekonomik yavaşlama endişesi, ECB Başkanıi Mario Draghi'nin toplantı sonrası basın toplantısında temkinli açıklamalar yapması anlamına geliyor. Para piyasası fiyatlandırmaları, yatırımcıların 2019 yılına kadar faiz oranlarında bir artış beklediğini ortaya koyuyor.

3- Ticaret savaşları ECB'yi kaygılandırıyor mu?

ABD ile diğer büyük ekonomiler arasında top yekun bir ticaret savaşı riski, geçen ay ECB'nin endişe listesinde yer aldı ve bir kez daha öne çıkacak gibi görünüyor. Yatırımcılar açısından kilit soru, ECB'nin dikkatle kalibre edilmiş ultra kolaypara politikasından çıkış planının ticari gerilimlerden etkilenip etkilenmeyeceği. Özellikle de ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlığın Euro Bölgesi'ni etkilemesi halinde ECB'nin nasıl bir tepki vereceği piyasaların odağında. ECB 'den Francois Villeroy de Galhau, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada; korumacılık, döviz kurları ya da piyasa dalgalanmalarından kaynaklanan risklerin artmasınının enflasyonuna yansıması halinde, ECB'nin normal bir para politikasına doğru ilerleyişini gözden geçirmesi gerekebileceğini söylemişti.

4- ECB, yavaşlayan ekonomik veriye dikkat çekecek mi?

Aslında, son haftalarda Euro Bölgesi ekonomisinin zirveye ulaştığına dair daha fazla kanıt görüldü ve bu da Draghi'nin baskıya maruz kalmasına nedan olabilir. Mart ayındaki satın alma yöneticileri anketine göre, Euro Bölgesi şirketleri 2017 yılının başından bu yana en zayıf genişlemeyle ilk çeyreği sonlandırdı. Enflasyon geçen ay tahminlerin altında artış kaydetti ve yatırımcının ekonominin motoru Almaya'ya duyduğu güven azaldı.

5- Güçlü euro konusunda ne yapılacak?

Euronun 2018 başlarındaki rallisi son zamanlarda söndü ve ihracatçılarının rekabet gücünü yetirmesine neden olan güçlü tek para birimi konusunda merkez bankasının biraz rahatlamasını sağladı. Ancak, yatırımcılar bölgeye para akıtmaya devam ettiğinden dolayı, euronun değerlenmeye devam etmesi bekleniyor. ECB'nin bu yüzden güçlü euronun zararlarına yeniden vurgu yapması muhtemel.

ABD 10 yıllıkları yüzde 3'e dayandı yatırımcı paniğe kapıldı!

Petrol fiyatlarının 74 dolar civarında gezmesinin yarattığı enflasyon endişesi piyasaları sarsıyor. ABD'de uzun vadeli enflasyonun önemli göstergelerinden beş yıllık enflasyon swapı son 3.5 yılın en yüksek çıkarken, petrol fiyatları da yükseliyor. Bunun şirketlerin maliyetlerini olumsuz etkileyeceği ve enflasyonu körükleyeceği endişesi Amerikan 10 yıllık Hazine Kağıtlarına sert satış getirmesiyle faizler yüzde 3'e dayandı.

Küresel borçlanmada gösterge kabul edilen 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 2.9998'e fırladı. Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye yükselen ABD'nin 10 yıllıkları ile Alman tahvilleri spredi 29 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Alman 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.634'e gelirken, faizin psikolojik yüzde 3 sınırına gelmesi Euro Bölgesi tahvillerinde de yüklü satışa neden oldu. Jeopolitik kaygalırn azalma- sından da destek bulan dolar, faizlerin yükselmesinin yardımıyla güçlü bir taleple karşılaştı. ABD'nin başlıca ticari ortaklarırı parası karşısında doların değerini gösteren dolar endeksi 90.729 ile 1 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini test eti. Risk iştahının azalmasıyla birlikte hisse senedi piyasalarında düşüşler yaşandı. Güçlenen dolar altın üzerinde baskı yarattı. Spot altın yüzde 1'e yakın değer kaybıyla 1.327 dolar/ons düzeyine geriledi.

Kaynak: Evrim kÜÇÜK / DÜNYA

Bu haber toplam 1693 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim