• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Trump vergileri dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturabilir

Trump vergileri dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturabilir
ABD ile büyük ticaret ortakları arasındaki gerilimler, dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturacak dev anlaşmaya yeşil ışık yaktı. Asya-Pasifik cephesinde “ABD’siz” ticaret anlaşmasında sona geliniyor.

ABD'de Donald Trump yönetimi, Çin mallarına 200 milyar dolarlık yeni gümrük vergisi koymayı düşünürken, Asya Pasifik Bölgesinde yer alan 16 ülke dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturmak için harekete geçti.

Mega ticaret anlaşmasını hayata geçirmek için gün sayan ülkeler Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nden (ASEAN) 10 ülkenin yanında Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşuyor. Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam ASEAN’da yer alıyor. Konuya ilişkin olarak CNBC kanalına demeç veren Filipinler Sanayi ve Ticaret Bakanı Ramon Lopez, “ABD cephesindeki gelişmeler bizi anlaşmayı sağlamak konusunda bir aciliyete soktu” diye konuştu.

Kısaca RCEP olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşması tamamlandığında küresel ekonominin yaklaşık üçte birini elinde tutacak. ABD ile sıkı bir ticaret savaşına tutuşan Çin, nüfuzunu artırmak, için Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık ticaret anlaşması için müzakereleri sürdürüyor. RCEP müzakerelerine Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya, Laos, Malezya, Myanmar, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Vietnam’dan oluşan 16 ülke katılıyor.

Filipinli Bakan Ramon Lopez bu yıl Singapur’da gerçekleştirilen ASEAN ekonomi bakanları toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “ASEAN ve RCEP’te yer alan ülkelerin temsilcileri yürütülecek müzakerelerden yıl sonuna kadar çok iyi bir sonucun çıkmasını bekliyor" ifadelerini kullanmıştı. İlgili ülkeler, farklılıkların ortadan kaldırılması ve daha önce tartışmalı konuların çözümlenmesi bağlamında inisiyatif aldığını belirten Lopez, “Aslına bakılırsa etrafımızda gördüğümüz tüm bu korumacılıktan endişe duyuluyor olması bir bakıma iyi bir gelişme. ASEAN ve RCEP’te yer alan ülkeler çok taraflı ticaret müzakerelerinin Asya Pasifik’te devam ettiğini dünyaya göstermek istiyor. Ticaret savaşında kimse kazanamaz. Korumacılık nedeniyle dünya ekonomisinin yavaşlaması kesinlikle herkesi olumsuz etkiler” dedi.

“Geniş kapsamlı mutabakat kasımda sağlanacak”

Singapur Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, kısaca RCEP olarak bilinen dünyanın en büyük ticaret anlaşmasında geniş kapsamlı mutabakatın müzakerelerin başlamasından altı yıl sonra kasımda sağlanabileceğini duyurdu. Anlaşma, Çin’le ticaret hesaplaşmasına odaklanan ve 2017’de Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) olarak adlandırılan başka bir uluslararası ticaret anlaşmasından çekilen ABD’yi içermiyor. Beyaz Saray yönetimi yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın kasım ayında Singapur’da liderleri bir araya getirecek zirveye katılmayacağını bildirdi. Singapur Ticaret Bakanı Chan Chun Sing konuya ilişkin Reuters’a önemli açıklamalar yaptı. Kasım ayındaki zirvenin önemine işaret eden Singapurlu Bakan Sing, “Evet. Liderler yıl sonunda buluştuğunda geniş çaplı anlaşmayı, önemli bir kilometre taşını elde etmeyi bekliyoruz. Ancak, nihai bir anlaşmanın imzalanacağı zaman henüz net değil” diye konuştu.

“Yeni NAFTA’ya Kanada’yı almaya gerek yok”

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada’yı yeniden müzakere edilen NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret) Anlaşması’na dahil etmeye gerek olmadığını savundu ve müdahale etmesi durumunda NAFTA’yı tamamen kaldıracağı yönünde Kongre’yi uyardı. Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin paylaşım yapan Trump, “Kanada’yı yeni NAFTA anlaşmasına dahil etmeye gerek yok. On yıllar süren istismarın ardından Amerika için adil bir anlaşmaya varmazsak, Kanada anlaşmanın dışında kalacak” diye yazdı. Trump mesajına, “ABD Kongresi müzakerelere müdahale etmemeli, aksi halde NAFTA’yı tamamen iptal ederim. Bu şekilde bizim için çok daha iyi olur” diye devam etti. Bu arada yazarımız Garbis Keşişoğlu’nun bildirdiğine göre, Amerikan Uluslararası Ticaret Komisyonu ( ITC ) Trump yönetiminin Kanada’dan ithal edilecek gazete kağıdına yüzde 20 ‘ ye varan gümrük vergisini oy birliği ile reddetti.

Kaynak: Aydın ŞAHİNALP / DÜNYA

Bu haber toplam 1379 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim