• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Piyasayı YEP dengeledi

Piyasayı YEP dengeledi
Ekonomide dengelenme, sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele hamlelerinin beklentileri karşıladığını belirten perakendenin çatı kuruluşları arkalarına aldıkları rüzgârla büyüyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 20 Eylül'de açıkladığı Yeni Ekonomi Programı, perakende sektöründe de memnuniyet yarattı. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörünün yatırım yapabilmesi, üretime ve istihdama katkı sunabilmesi için piyasaların öngörülebilir, finansal sistemin ise güçlü olması gerektiğini söyledi.

Sıkı para politikası ve enflasyonla kararlı bir şekilde mücadelenin de bu dönemin öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Öncel, "Yeni Ekonomik Program ve Enflasyonla Mücadele Programı piyasaların beklentilerini önemli ölçüde karşıladı. Ekonomide dengelenme, disiplin ve değişimin öne çıkacağı bir döneme girilmesiyle piyasalardaki fırtına büyük ölçüde dindi. Döviz kurlarındaki dalgalanma kısmen de olsa duruldu" ifadelerini kullandı.

Yurtiçinde 70 binin üzerinde mağazada 400 binden fazla insanı istihdam eden BMD markaları olarak ekonomide dengelenme sürecinin hem takipçisi hem de destekçisi olacaklarının altını çizen Öncel, "Şimdi yeniden olumluya dönen bu rüzgârı destekleyecek yapısal reformların çok hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilmesi ve piyasaların güvenini sarsacak adımlardan uzak durulması gerekiyor" diye konuştu.

TL'YE GEÇIŞ 3 MİLYAR KAZANDIRDI

Dövizle kiralamanın yurtiçinde yıllardır markaların önünde ciddi bir maliyet kalemi oluşturduğunu ifade eden Öncel, uzun süren bir mücadelenin ardından tam da Yeni Ekonomik Program ile hemen hemen eş zamanlı olarak sorunun büyük ölçüde çözüme kavuştuğunu belirten Öncel, "Kiralarda TL'ye dönüş konusunda bizden desteğini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum.

Kira maliyetleri nedeniyle yurt içi yatırım planlarını erteleyen markalarımız yeni yatırım ve yeni istihdam imkânına kavuşuyor. Maliyetlerdeki düşüşle birlikte tüketicilerimiz de ürünlere daha uygun fiyatla erişim imkânı bulacak" ifadelerini kullandı. Kiralamalarda TL'ye dönüşle perakendenin elinin rahatladığını dile getiren Öncel, "Perakendecimiz yılda en az 3 milyar TL artıya geçti.

Dövizli kiraların perakende sektörü üzerinde yarattığı beklenmedik tehditler hemen hemen ortadan kalktı. Şimdi artık yeniden işimize odaklanabileceğiz" diye konuştu. Öncel, yeni dönemle birlikte yurtiçinde ertelenen yatırımların da hız kazanacağını belirterek, "Önümüzdeki süreç perakende sektörü için kuruyan dalların budanıp verimlilik temelinde büyümenin esas alınacağı bir dönem olacak. Sadece AVM'lerde değil şehirlerin önemli caddelerindeki boş mağazaların da hızla dolacağına inanıyorum" dedi.

DESTEĞE İHTİYACIMIZ OLACAK

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, uygulanacak sıkı maliye politikası ve tasarruf önlemleriyle ekonominin yeniden dengelenmeye başladığı ve döviz kurlarında düşüşün sürdüğünü söyledi. Belgü, "Biz de bu süreçte devletimizin, milletimizin yanında olacağız ve bu mücadeleye destek vereceğiz" dedi. 6 Ekim'de yürürlüğe giren tebliğ ile gayrimenkul satış ve kiralama süreçlerinde TL'ye geçiş hükümleri belirlendiğini, yayınlanan tebliğle kendisi de döviz borçlu olan AVM yatırımcısı açısından zor bir süreç başladığını vurgulayan Belgü, şunları söyledi: "Yatırımcımızın da bankalara olan döviz borçlarının ödenmesi hususunda devletimiz ve bankalarımızın desteğine ihtiyaç duyacağımız aşikâr.

Tüm tarafların ortak noktada buluşarak en doğru çözümleri geliştirebileceğimize inanıyoruz. Böylece sektör olarak yerli-yabancı yatırımcılarımız yatırımlarına devam ederek hem ekonomimize katkı sağlamaya hem de perakendenin gelişim ve büyümesine destek olmaya devam edebilecektir." AVM yatırımcılarının hep Türkiye'ye inandığını ve 58 milyar dolarlık yatırım yaptığını ifade eden Belgü, bu yatırımların 17 milyarlık kısmının ise yurtdışından ülkeye direkt giren yabancı sermayenin yüzde 12'lik bölümünü oluşturduğunu söyledi.

Bundan sonra da yatırımların devam edebilmesi için geçmişte olduğu gibi hükümet, perakendeciler ve bankacılık kurumlarıyla sıkı işbirliği içinde mevcut sorunların üstesinden gelinmesi gerekeceğini vurgulayan Belgü, "Bunun sağlandığı noktada hem yerli hem de yabancı yatırımcı yatırımlarına devam edebilecektir. 2023 için hedefimiz ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni projeler hayata geçirerek yaklaşık 475 AVM'ye ve 14 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşarak katkı sağlamaya devam etmektir" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1628 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim