• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

"Uzun dönemli fırsatlar kaçırılmamalı"

"Uzun dönemli fırsatlar kaçırılmamalı"
Alınan tüm önlemlerin amacının sağlıklı büyümenin sürmesi için olduğunu belirten Hüseyin Aydın, “Kısa dönemli iniş-çıkışlara bakarak telaşa kapılmamak lazım tersine başımızı dik tutup geleceği daha iyi görmeliyiz "dedi.

Dünya ekonomisinin oldukça karışık bir görünüm sergilediğini belirten Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Krizin bittiği ve eski büyüme dönemlerine dönüldüğüne yönelik beklentiler oldukça zayıf. Güvenli davranmak isteyenlerin sayısı risk almak isteyenlerden kat ve kat yüksek. Bu da büyümenin gecikmeli olmasına yol açıyor" dedi.

TOPARLANMA KALICI MI?

Toparlanma olduğunu, büyüme hızının yüzde 1'ler düzeyinden yüzde 3.5 düzeyine çıktığını ifade eden Aydın, "Ancak kalıcı olup olmadığını göreceğiz. Daha da önemlisi bazı bölgelerde hızlı büyümeler yaşanırken bazı bölgelerde küçülme yönünde dalgalı bir seyir var.

Gelişmeleri etkileyen başlıca faktörler, finansal imkânlar daha sınırlı, borçlanma faizleri daha yüksek olması, petrol fiyatlarının yükselen bir seyir izlemesi, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı, uluslararası ticareti sınırlandıran soğuk savaş, korumacı yaklaşımlar, jeopolitik riskler, ikili ve bölgesel ilişkileri olumsuz etkileyen yaptırımlardır. G20 ülkelerinin aldığı kararların uygulanmasındaki isteksizliklerdir" diye konuştu.

DIŞ KAYNAKLAR ARTIRILACAK

Türkiye ekonomisinin performansını etkileyen en önemli faktörün sağlıklı ekonomik büyüme ve siyasi istikrar olduğuna işaret eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomi sağlıklı işledikçe ve büyüdükçe bankacılık sektörü de sağlıklı işler ve büyür.

Bu temel çerçeve içinde bankacılık sektörü büyüme için ihtiyaç duyulan finansmanı sağlamaya devam edecek. İç kaynaklarımızı artırmak ve en doğru şekilde kullanmak her zamankinden daha fazla önemli hale geldi. Ne var ki, büyüme hedeflerimiz ve potansiyelimiz dikkate alındığında, iç kaynaklarımız talep edilen kredi artışını destekleyecek düzeyde değil.

Bundan dolayıdır ki dış kaynakları çevirmeye ve arttırmaya gayret edeceğiz. Yeni Ekonomi Programı'nın beklentiler ve davranışlar üzerindeki olumlu etkisi ile iç kaynakların daha iyi kullanılmasını ve dış kaynakların sürdürülmesini destekleyecek, likidite baskısı daha az hissedilecektir."

FAİZDE SEYİR AŞAĞI OLACAK

Öngörülebilirlik arttıkça ve enflasyonist baskı azaldıkça faiz oranlarında aşağı yönde bir seyir olacağını bildiren Aydın, "Bu sayede toparlanma yaygınlaşacak ve hızlanacak, aktif kalitesinin makul ve yönetilebilir bir düzeyde kalmasını destekleyecektir.

Bu durum, kredilerin sürdürülmesi için gerekli ve zorunlu olan sermaye yeterliliği düzeyini de olumlu yönde etkileyecektir. Faaliyet hacmi arttıkça faiz marjı daha düşük kalacak, işlem hacmi ise büyüyecektir. İşte o zaman bankalar sürümden daha fazla kazanacaktır" diye konuştu.

Kaynak maliyeti dışında, operasyon ve risk maliyetlerinin düşürülmesine daha fazla gayret edileceğini kaydeden Aydın, "Bu konuda tek tek bankaların çalışmaları yanında birlikte yapılabilecek maliyet düşüşü sağlayacak projeler daha fazla gündemde olacaktır" dedi.

UZUN DÖNEMLİ FIRSATLAR KAÇIRILMAMALI

Ülkemizde bankacılık ve finansal sektörünün hala küçük ölçekte olduğunun altını çizen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bankacılık yanında, özellikle sermaye piyasası ve sigorta sektörünün yüksek bir büyüme potansiyeli vardır. Son 15 yılda gerçekleştirdiğimiz performans dikkate alındığında, küresel ve milli ekonomide işler yoluna girdikçe milli gelir ve bankacılık sektörü büyümeye devam edecektir.

Alınan tüm önlemler büyümeyi durdurmak için değil, tersine sağlıklı olarak sürdürmek içindir. Kısa dönemli iniş çıkışlara bakarak telaşa kapılmamak lazım tersine başımızı dik tutup geleceği daha iyi görme ve anlama çabası içinde olmamız gerekiyor. Kısa dönemli risklere dayalı kararsızlıklar uzun dönemli fırsatların kaçmasına neden olmamalıdır."

Bu haber toplam 1621 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim