• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

İstihdamı arttırma cari açığı azaltma sözü verdi

İstihdamı arttırma cari açığı azaltma sözü verdi
Hükümetin art arda açıkladığı önlemlerin ardından başlayan pozitif hava iş dünyasını heyecanlandırdı. Sektörler, oluşan pozitif hava ışığında hem istihdama hem de cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak.

Yeni Ekonomik Program ile birlikte piyasalara üç yıllık bir perspektif sunulduğunu belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, programın, nitelikli ve sürdürülebilir bir büyüme için finansal istikrarın yeniden sağlanmasını öngördüğünü, iç ve dış piyasalarda olumlu algılanan programın ekonomideki pozitif yansımalarını görmeye başladıklarını kaydetti. Karasu, dengelenme süreciyle birlikte ekonomi üzerindeki sis bulutunun büyük ölçüde dağıldığını söyledi.

KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 80'İ BULDU

2018'de önemli bir çıkış yakaladıklarını dile getiren Karasu, "Kapasite kullanım oranlarımız yüzde 80'i buldu. İhracatta bu yıl geçen yıla göre en az 1 milyar dolar daha iyi bir performans sergileyeceğiz. Göstergeler bize yeni yatırım yapmamızın şart olduğunu söylüyor" diye konuştu. Şu anda sanayicinin elinde yapabileceğinin çok üstünde sipariş olduğunu vurgulayan Karasu ancak buna kapasitelerin yetmediğini söyledi.

Karasu, önümüzdeki 5 yılda, geçmiş 5 yıllık dönemin kaybını telafi etmek ve en az dünya ticaretine paralel bir büyüme öngördüklerini, hedefleri gerçekleştirdiklerinde hazır giyim ihracatında 25 milyar dolar çıtasını aşabileceklerini ifade etti.

Yaklaşık bir yıl önce TGSD'de görevi devralır devralmaz yönetim kurulu ile birlikte sektöre sıcak temas, katma değer artışı ve sürdürülebilirlik başlıklarından oluşan Stratejik Eylem Planı'nı sunduklarını dile getiren Karasu, bu planla kaybedilen pazarları geri kazanmaya, markalaşmaya ve teknik tekstil üretimine ağırlık vermeye ve kaynakların geri dönüşümüne odaklanacaklarını ifade etti.

İHRACAT VURGUSU MEMNUN ETTİ

İstanbul Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe ise, Yeni Ekonomik Programı çok önemsediklerini, uzun vadeli hedeflere ve istikrara odaklanan programda hedeflerin gerçekçi belirlendiğini söyledi. Dengelenme sürecinde ihracata özellikle vurgu yapılmasından memnun olduklarını dile getiren Gültepe, şöyle konuştu: "2018'i 18 milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacağız ve cari açığının kapatılmasına net 15 milyar dolar katkı sunacağız.

Bunun için hazır giyim ihracatımızın yüzde 71'ini gerçekleştirdiğimiz AB ile ilişkilerin yeniden normalleştirilmesi ve entegrasyon sürecinin hızlandırılması da çok önemli." Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntılı dönemin geçici olduğunu vurgulayan Gültepe, "Bu dönemde fırsatçılara, günlük kazanç peşinde koşanlara, manipülasyon yapanlara fırsat vermemeliyiz" dedi.

Açıklanan programdan sonra özellikle döviz kurlarında kısmen stabil bir döneme geçildiğini, Enflasyonla Mücadele Programı'nın da fiyatlardaki artış ivmesini yavaşlatacağını öngördüklerini dile getiren Gültepe, öte yandan altıncı bölge teşviklerinin birinci bölge hariç diğer bölgelere de tanınmasının yararlı olacağının altını çizdi. Gültepe, "Dijital dönüşümün desteklenmesi için yapılacak yatırımların da teşvik kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'yi hazır giyim tedariğinde beşinci sıradan üçüncü sıraya çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Gültepe, "Bunun için ihracatımızı iki katına çıkarmayı hedefleyen 'Dört Dörtlük Eylem Planı'mızı hazırladık. İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu üretim üssü yapacağız. İhracatta ortalama kilo birim fiyatını 20 dolardan 30'a, markalı ihracatımızı yüzde 10'dan 25'e, yüksek tasarımlı ürün ihracatını yüzde 5'e çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Mustafa Gültepe, "İhracatımıza 16 milyar dolarlık bir katkı yapacağımızı öngörüyoruz. Özetle 2017'deki 17 milyar dolar olan hazırgiyim ihracatımızı 4 yılda 33 milyar dolara taşıyacağımız yolun taşlarını döşüyoruz" ifadelerini kullandı.

DÖVİZİN STABİL HALE GELMESİ SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRECEK

Mobilya Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan, "Dövizin artık stabil bir hale gelmesi sektörümüzü daha güçlü kılacaktır" dedi. 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunun altını çizen Gürcan, "Bunun için alternatif pazarlara yöneldik.

KDV'nin düşürülmesi, Türk mobilyasının markalaşması, mobilyada kilo başına ihracatın ortalama 7 dolara çıkarılmasını hedefliyoruz" diye konuştu. Sektörün tamamen ihracata odaklandığını dile getiren Gürcan, "2017'de sektör 2.7 milyar dolar ihracat performansı sergilerken, bu yıl ki hedefimiz yılı 3.5 milyar dolar. Hedeflerimizi tutturabilmek için KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin kalıcı olmasını istiyoruz" dedi.

2019'A KATMA DEĞERLİ MARKALARLA GİRECEĞİZ

Züccaciyeciler Derneği Başkanı İsmail Erdoğan, "2019'a dövizde beklentilerin ötesinde artışların yaşanmayacağı, ihracatta katma değeri yüksek ürünler üreten sektörlerle, üretim gücü yüksek markalarla girmiş olacağız" dedi.

Dövizin stabilleşmesiyle satışların yeniden eski haline geleceğini düşündüklerini dile getiren Erdoğan, turizmin bu yıl yeniden hareketlenmesi nedeniyle HORECA tarafında geçen yıla göre yüzde 25 artış olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "2.9 milyar dolar ile en fazla dış ticaret fazlası veren sektörüz. Yılı 4.8 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedefliyoruz" dedi. Erdoğan sektörün büyümesinin önündeki vergi engellerinin de kaldırılması için destek istedi.

Bu haber toplam 1718 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim