• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

İngiltere'de kemer sıkma ediyor

İngiltere'de kemer sıkma ediyor
İngiltere'de yaklaşık 8 yıldır devam eden kemer sıkma tedbirleri nedeniyle yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı her geçen yıl artıyor.

Dünyanın 5. büyük ekonomisi İngiltere’de, yaklaşık 8 yıldır devam eden kemer sıkma politikaları nedeniyle yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı her geçen yıl artıyor. Başkent Londra'da milyon sterlinlik evlerin bulunduğu, lüks restoran ve barların sıralandığı ışıklı ve görkemli caddelerin ardında, görmezden gelinen "yoksullar ordusuna" her geçen yıl yenileri ekleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, yaklaşık 2,94 trilyon dolarlık milli geliri ile dünyanın 5. büyük ekonomisi olan İngiltere’de, 2008 yılındaki finans krizinin faturası, 2010 yılında iktidara gelen Muhafazakar Parti'nin uyguladığı kemer sıkma politikaları ile halkın orta ve alt gelir grubuna kesildi.

Ülkede etkileri bugün de hissedilen kemer sıkma politikaları sonucu sokaklarda geceleyen çok sayıda evsiz, açlık sınırının altında yaşayan aileler ve gıda bankalarına muhtaç milyonlarca çaresiz insan bulunuyor.

Nüfusun yüzde 12'si "sürekli bir yoksulluk" içerisinde

AA muhabirinin Sosyal Ölçütler Komisyonu'nun (SMC) verilerinden derlediği bilgilere göre, nüfusun yaklaşık 66 milyon olduğu İngiltere’de, toplam 14,2 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İngiltere nüfusunun yüzde 12'si dönemsel değil, "sürekli bir yoksulluk" içerisinde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Çocuk yoksulluğu, son 5 yıl içerisinde yarım milyondan fazla arttı

Merkezi Londra'da bulunan Çocuk Yoksulluğu Eylem Grubu (CPAG) verilerine göre, ülkede 2017 sonu itibarıyla 4,1 milyon çocuk yoksulluk içerisinde yaşıyor. İngiltere'de 30 kişilik bir sınıfta 9 öğrenci yeterli şekilde beslenemiyor.

Joseph Rowntree Derneği tarafından bu ayın başında açıklanan verilere göre, ülkede çocuk yoksulluğu, son 5 yıl içerisinde yarım milyondan fazla artarak 4,1 milyona ulaştı. Derneğin yöneticisi Campbell Robb, konuya, "Bu demek oluyor ki artık daha fazla aile çok zor durumda, faturalarını ödemekte zorlanıyor, masalarına yemek koyamıyor. Bu aileler inanılmaz bir stresle karşı karşıya." sözleriyle dikkati çekti.

Kesintiler, yoksul çocukların 2020'ye kadar 4,3 milyona ulaşmasına neden olacak

Merkezi Londra’da bulunan Mali Araştırmalar Enstitüsü (IFS) verilerine göre, 2010 yılından bu yana uygulanan kesintiler, yoksulluk içerisinde yaşayan çocuk sayısının 2020 yılına kadar 4,3 milyona ulaşmasına neden olacak. Yoksulluk içerisinde yaşayan çocukların yüzde 67'sinin ailesinde en az bir kişi tam zamanlı çalışıyor. Ancak ailelerin büyük bölümünün geliri, çocuklarının beslenme ihtiyaçlarını bile karşılamaya yetmiyor.

Devlet politikaları, daha fazla insanı yoksulluk sınırının altına itiyor

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörü Philip Alston'ın hazırladığı ve kasım ayında yayımladığı rapor, İngiltere’de yürütülen devlet politikalarının daha fazla insanı yoksulluk sınırının altına ittiğini ortaya koyuyor. Alston, raporun bulgularına ilişkin olarak, "Vergi ve sosyal yardım politikalarına ilişkin uygulamalar, en büyük bedeli en zor durumda olanlara ödetti." ifadesini kullandı.

Çığ gibi artan evsiz sayısı

Londra’da giderek büyüyen bir diğer sorun ise sokakta yaşamak zorunda kalan insan sayısındaki artış...İngiliz yardım kuruluşu Homeless Link verilerine göre, ülke genelinde 2010 yılından bu yana sokakta gecelemek zorunda kalan evsizlerin sayısı yüzde 169 arttı.

Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda hariç olmak üzere sadece İngiltere’de, 4 bin 751 kişinin sokakta yaşamak zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Yardım kuruluşu Shelter'ın araştırması ise Birleşik Krallık'ın tamamında yaklaşık 320 bin kişinin evsiz olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, İngiltere'de evsizlerin sayısı 2018'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artış kaydetti. Böylece bu yıl 13 bin kişi daha evsizlerin arasına katıldı.

İngiltere'de 200 kişiden birinin evsiz olması, ülke ekonomisinin büyüklüğü ve başkent Londra'nın dünyanın en büyük finans merkezi olduğu dikkate alındığında endişe verici bir tabloya işaret ediyor.

Gıda bankalarından yararlananların sayısı 1 milyonun üzerinde

The Trussell Trust verilerine göre, kuruluşa bağlı gıda bankaları, 1 Nisan 2016 ila 31 Mart 2017 tarihleri arasında Birleşik Krallık’ta toplam 1 milyon 182 bin 954 kez gıda yardımında bulundu. Bu rakam, bir önceki yıl 1 milyon 109 bin 309 seviyesindeydi. Gıda yardımlarının yaklaşık 436 bini sadece açlık sınırında olan çocukların hayatta kalabilmesi için verildi. Kuruluş, yılda yaklaşık 591 bin 477 kişinin gıda bankalarından faydalandığını tahmin ediyor.

The Trussell Trust, ülkenin tamamındaki gıda bankalarının sadece yüzde 43’üne sahip. Bağışlarla ayakta duran kuruluşun, halihazırda Birleşik Krallık çapında 420 gıda bankası bulunuyor. Yardım kuruluşları tarafından kurulan diğer gıda bankaları da dikkate alındığında, ülkede gıda bankalarından yararlananların sayısının 1 milyonun üzerinde olabileceği tahmin ediliyor. Söz konusu gıda yardımları her gün aynı kişilere düzenli olarak yapılmıyor. Bir kişinin bir yıl içerisinde 2 ya da 3 kez gıda bankası desteğinden faydalanabilmesine izin veriliyor.

Gıda bankaları, siyasi partilerin de ana tartışma konusu olmuştu

Gıda bankaları, 8 Haziran 2017’de yapılan erken genel seçim öncesinde siyasi partilerin de ana tartışma konuları arasında yer almıştı. Ülkenin en büyük hemşirelik okullarından Royal College of Nursing (RNC), seçim öncesi yaptığı açıklamada, artan sayıda hemşirenin bu gıda bankalarından yararlanmak zorunda kaldığını duyurmuştu.

Ülkenin sağlık sisteminin (NHS) kalitesinde son derece belirleyici olan hemşirelerin bir bölümünün gıda bankalarına muhtaç kaldığı yönündeki açıklamalar, kısa zamanda siyaset sahnesini de hareketlendirmişti. İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim öncesi dönemin İçişleri Bakanı Amber Rudd'a "Gıda bankalarına hiç gittiniz mi? İstasyonlarımızda uyuyan insanları gördünüz mü? Hükümetinizin kesintileri sonrasında yoksulluğun seviyesini gördünüz mü?" şeklinde sorular yöneltmişti.

Bu haber toplam 2488 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim