• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Aralıkta dolar fırtınası kopabilir!

Aralıkta dolar fırtınası kopabilir!
Merkez bankalarının aralıkta izleyeceği politika doları euro karşısında hızla yükseltebilir.

Merkez bankalarının aralıkta izleyeceği politika doları euro karşısında hızla yükseltebilir. ECB’nin aralıkta ek parasal genişlemeye gitmesi ve Fed’in faiz artışına başlaması halinde para piyasalarında fırtınalar esebileceği belirtiliyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin mevduat faizini düşürme ve ek parasal genişleme sinyali vermesi euro üzerindeki baskıları bir anda artırdı. Bankanın 1 trilyon euroluk genişleme programının öngörülen süreyi de aşacak şekilde devam edebileceği sinyali euroyu dolar karşısında temmuzdan bu yana en düşük seviyeye çekti. Bir süredir rafa kalkmış olan ‘euro dolar ile parite seviyesine gelecek’ tartışmaları da yeniden alevlendi.

Uzmanlar, ECB’nin aralık ayında daha fazla genişlemeye gitmesi ve Fed’in faiz artırmak için aralık ayını seçmesi halinde para piyasalarında fırtınalar esebileceği uyarısı yapıyor. Uzmanlara göre bunun olması halinde dolar güçlenmeye devam edecek. ECB’nin perşembe günü yaptığı açıklama sonrasında euro, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti.

Dolar karşısında 1.1030 seviyesine kadar gerileyen euro sonrasında 1.11 seviyelerinde tutunmaya çalıştı. Analistler ise ECB’nin enflasyon üzerinde baskı yaratan güçlü eurodan rahatsızlık duyduğunu ve bu hamleyi eurodaki düşüşü teşvik etmek için attığını düşünüyor. 

Credit Suisse:1 yıl içinde parite görülür 

Fed’in bu 27-28 Ekim’de yapacağı toplantıda faiz oranlarını artırması olasılığı sadece yüzde 5 olarak görülüyor. Faizin aralık ayında mı artacağı yoksa 2016’yı mı öteleneceği konusundaki görüş ayrılıkları da sürüyor. İsviçreli Credit Suisse oyunu aralıktan yana kullananlardan ve dolar konusunda boğa eğilimini koruyor. Ekim ayı döviz stratejisi notunda banka, döviz piyasalarında henüz tam olarak fiyatlanmamakla birlikte Fed’in aralıkta faiz artırımını olası gördüğünü bildirdi.

Doların bu beklentilerden destek bulmaya devam edeceği tahmininde bulunan Credit Suisse, ‘Yakın vadede dolara güç veren faktörler azalsa da, dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirmeye ya da parasal genişlemeye devam edeceğini düşünüyoruz. ABD’nin kilit önemdeki bi ticari ortaklarındaki parasal gevşeme, Fed’in yakında başlaması beklenen sıkılaştırma politikasıyla zıt. Bundan dolayı doların gelecek dönemde yükselişini sürdürmesini bekliyoruz. ABD ekonomistlerimiz piyasaların fiyatladığından daha önce yani aralık ayında faizlerin artacağı yönündeki tahminlerini sürdürüyor” değerlendirmesini yaptı. Banka euro/doların üç ay sonra 1.10, 12 ay sonra ise 1.00 seviyesinde görüyor. 

Fed, 2016 ve 2017’de 4’er kez faiz arttıracak 

Merrill Lynch analistleri de, beklentilerin aksine eylül ayında faizi yükseltmeyen Fed’in bu hareketini bir taktik olarak değerlendirip şu yorum yapıyor: "Bunun taktiksel bir erteleme olarak görüyoruz ve ilk faiz artışının aralık ayında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu arada piyasalardan farklı olarak Fed’in hızlı bir faiz artışana gideceğini yani 2016 ve 2017’de 4’er kez faiz artırmasını bekliyoruz. Bu da yakın zamanda dolar üzerinde oluşmuş olan baskıları hafifl etecek."

Goldman'un yıl sonu tahmini 1.05 dolar

Goldman Sachs ECB’nin daha fazla genişleme sözü vermesinin aralık ayına kadar euroyu aşağıya çekmeye devam edeceğini düşünüyor. Amerikan finans kuruluşunun yayınladığı raporda, aralık ayında ECB ek parasal genişlemeye dair sözünü yerine getirirse, eurodan 5-6 senti traşlayabilir. Goldman’ın baş döviz stratejisti Robin Brooks tarafından kaleme alınan raporda, euronun 2015 yılını 1.05 dolar seviyesinden kapatabileceği belirtildi.

Goldman yıl içindeki diğer tahminlerinde euro ile doların 2015 sonunda parite seviyesine gelebileceği öngörüsünde bulunmuştu. State Street Küresel Piyasalar bölümünden Lee Ferridge, ECB’nin ek parasal genişlemesine ilişkin spekülasyonların artmasıyla kısa vadede doların euro karşısında güç kazanmaya devam edeceğini söylüyor. Investec uzmanları da bu yönde görüşlere katılıyor.

Fed’de halen faiz artışının konuşulduğu, ve ECB’nin teşvikleri artıracağı beklentisinin oluştuğu ortamda doların ve sterlinin kaçınılmaz olarak euroya karşı güçleneceğini belirtiyorlar. Kanada merkezli Scotia Bank da, Fed’in 2015 sona ermeden faizi 25 baz puan artıracağını düşünüyor. Ancak banka son raporunda 2016’da faiz artışlarının hıza ilişkin beklentisini yavaşlattı. Banka yıl sonunda parite için 1.05 tahmininde bulunuyor.

Yatırımcı faiz artışına süpheyle yaklaşıyor

Ekim ayı BofA Merrill Lynch Fon Yönetici Araştırması’na göre, küresel ekonomide ve şirket kazançlarındaki kırılganlık sebebiyle yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını bu yıl içerisinde artıracağı ihtimaline giderek artan bir şüpheyle yaklaşıyorlar. Fed’in faiz oranlarını 2015 yılında artıracağına inanan yatırımcıların oranı, Eylül ayındaki yüzde 58 seviyesinden yüzde 47’ye geriledi. BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, araştırmaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Yatırımcılar faiz artırımının zamanlamasını tartışırken, 2016’da ABD, Avrupa ve Japonya’da parasal genişlemeden mali teşvike doğru ciddi bir politik değişiklik yaşanabileceğini göz önünde bulundurmalılar.”Wall Street Journal tarafından yapılan bir anket ise ekonomistlerin hala aralık ayında faiz artışına şans verdiğini gösteriyor. Gazetenin ekim ayında yaptığı ankete katılanların yüzde 64’ü Fed’in 15-16 Aralık toplantısında faiz artışı bekliyor. Ankete katılan 64 ekonomistten sadece bir tanesi bu hafta yapılacak Fed toplantısında faizin artacağına inanıyor.

Bu haber toplam 2213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim