• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Panik yapmaya gerek yok

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Panik yapmaya gerek yok
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Mesajımız çok açık ve net, panik yapmaya gerek yok. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Olağanüstü bir durum olsaydı bugün piyasalar açılır mıydı?" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından piyasalara, "Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. olağanüstü bir durum olsaydı bugün piyasalar açılır mıydı?" mesajını verdi. 

Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı programda, darbe girişimi sonrası piyasalara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin demokrasisinin güçlendiğini, siyasi istikrarın pekiştiğini, makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, "Biz bir kabus, kötü bir rüya gördük ama çok kısa sürdü ve geride kaldı." dedi.

"Milletimiz, eli silahlı ihanet şebekesine karşı büyük bir başarı sağladı"
Milletin, toplumun bütün kesimlerinin bu darbe girişimine karşı sağlam durduğunu dile getiren Şimşek, "Gerek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bizlerin tabii ki sahada olması, gerek bütün toplumun bu sağlam duruşu sayesinde, aslında dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşandı. Elinde silah olmayan halk, milletimiz, eli silahlı ihanet şebekesine karşı büyük bir başarı sağladı. Ben ordumuz içerisinde asla ve asla genel anlamda, bunun tasvip edilmediği kanısındayım. Nitekim birçok yerde de bu sağlam duruş sergilendi ve bu başarısız oldu." diye konuştu.

Şimşek, bundan dolayı değişen bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile cuma günü Türkiye raporunu değerlendirdiklerini anımsatan Şimşek, "Rapor ne diyor ? 'Türkiye güçlü bir büyüme hikayesi' diyor. OECD ülkeleri arasında en güçlü performansı son yıllarda gösteren ve önümüzdeki dönemde de bu güçlü büyüme performansı devam edecek' diyor." dedi.

"Demokrasimiz daha da güçlendi"
Türkiye'nin birtakım yapısal sorunları olduğunu ancak onları çözmeye yönelik de yapısal reform gündeminin bulunduğunu vurgulayan Şimşek, "Onun için mesajımız çok açık ve net. Panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım, çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Olağanüstü bir durum olsaydı piyasalar açılır mıydı?" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin, toplumunun genel anlamda büyük bir direnç gösterdiğini anlatan Şimşek, ekonominin başarılı bir şekilde birçok badireden ve stres testinden geçtiğini hatırlattı. Şimşek, "Türkiye'de değişen tek şey varsa, o da demokrasimiz daha da güçlendi. Değişen tek şey varsa bir bütün olarak muhalefetiyle iktidarıyla demokrasiyi sahiplendik. Dolayısıyla toplumsal uzlaşmanın da zemini güçlendi. Yani içeride de tansiyon o anlamda düştü. Tabii ki bu ihaneti yapanlara gereken ceza verilecek hukuk sistemi içerisinde gerekenler yapılıyor. Burada tereddüt yok ama bu da aslında sistemi güçlendiriyor" ifadelerine yer verdi.

"Darbe girişiminin ekonomiye etkisi cüzi ve kısa süreli" 
Bu girişimin ekonomiye etkilerine de değinen Şimşek, şunları kaydetti:

"Çok kısa vadede turizm kanalıyla çok cüzi, geçici birtakım etkiler yaşanabilir, çünkü dışarıdaki algı, daha iyi yöneteceğiz inşallah ama dışarıdan bakış biraz farklı olabilir. Onun dışında kalıcı bir etki olamaz. Türkiye ekonomisi zaten yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde de güçlü büyümeye devam ediyor, rakamlar onu gösteriyor. Türkiye rahat bir şekilde bu sene yine Avrupa'da OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacak. Çok cüzi, kısa süreli bir etki olsa dahi aşağı yönlü, risk anlamında bu sınırlı kalır. Neden? Çünkü, biz akşamları meydanlardayız, festival var, şölen var , o hava var, gündüzleri de işimizin başındayız. Aslında o meydanlara çıkan kardeşlerimiz de aynı şekilde. Cuma gününden bu yana bir kısa süren kötü bir rüya gibi geliyor bana, ekonomiye etkisi o anlamda sınırlı."

"Bütün kurumlarımız işlerinin başında"
Olayın "başarısız bir darbe girişimi olduğunu" vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Tabii ki sonuçları vardır. Tabii ki bu sürecin iyi yönetilmesi lazım. Başlangıçta birtakım tepkiler verilebilir. Çünkü herkes Türkiye'yi yakından bilmeyebilir. Ekonomide bunun doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemiyoruz. Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Özetle kalıcı tahribat yok. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız güçlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye'nin önü açıktır. Biz çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal reform gündemimize döneceğiz." 

Döviz noktasında da gereken açıklamaların yapıldığını anlatan Şimşek, bütün ilgili kurumların görevinin başında olduğunu vurguladı. Şimşek, "Bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Borsa İstanbul, SPK, BDDK, Hazine, bütün ilgili birimler, hepsi işlerinin başında. Piyasaların etkin bir şekilde, sorunsuz bir şekilde işlem görmesi için gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. O konuda tereddüt yok. Her zaman için bizim planlarımız var. Ama şu aşamada ben şahsen olağanüstü bir durumdan, çok kötü bir rüya sonrasında hızla normalleşmenin başladığı bir süreç olarak görüyorum. İnşallah öyle olacak." ifadelerini kullandı.

"Bu paralel ihanet kesiminin sistemden temizlenmesi de bir reformdur"
Şimşek, şimdi hızlı bir şekilde Türkiye'nin meselelerini çözme zamanı olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu paralel ihanet kesiminin sistemden temizlenmesi de bir reformdur. Düşünün bu eğer ihanet şebekesi, bu terör örgütü başarılı olsaydı bugün Türkiye'yi nasıl bir kaos bekliyordu. Şimdi bu riskin minimize edilmesi, bu riskin sıfırlanması Türkiye'nin sorunlarını çözme noktasında çok kritik bir öneme sahiptir. Bu da bir reformdur. Olaya biraz da böyle bakmak lazım. Giderek toplum, milletimiz bu reform çabasını bu anlamda daha çok takdir ediyor, daha çok takdir edecek. Görüyorsunuz, nasıl bir kaos, nasıl bir ihanet. TBMM'yi çalışır durumdayken havadan bombalamak nasıl bir ihanet. Onun için bunları görebilmek lazım. Nasıl çılgınlık? O nedenle bunların temizlenmesi toplumsal gerilimi artırmaz, tam aksine milletimizin talebi bu yönde. Aslında Türkiye'yi yapısal olarak güçlendirecek, Türkiye'nin demokrasisi, Türkiye'nin küresel standartlarda her alanda ilerlemesini sağlayacak önemli bir adım."

"Bugün bir toplantı yapılabilir"
Şimşek, Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) ilişkin bir soru üzerine, dün akşam Başbakan Binali Yıldırım ile telefon görüşmesi yaptığını, kendisinin "Daha kapsamlı bir EKK toplayabilirsiniz" dediğini anlattı. 

EKK Başkanının Başbakan Yıldırım olduğuna dikkati çeken Şimşek, Yıldırım'ın olmadığı durumda, başkanlık görevini kendisinin üstlendiğini hatırlattı. Şimşek, "Belki bir ihtimal bugün bir toplantı yapılabilir. Fiziken bir araya gelinmese de diyalog ve koordinasyon söz konusu" ifadesini kullandı.

"Umudumuz daha da arttı" 
Meclis'teki siyasi partilerin darbe girişimine karşı tutumlarına ilişkin bir soru üzerine, siyasi partilerle uzlaşma atmosferinin oluştuğunu dile getiren Şimşek, başarısız darbe girişimiyle milletin kenetlendiğini ifade etti. 

Şimşek, demokrasiye olan inancın çok daha güçlendiğini belirterek, "Umudumuz daha da arttı, azalmadı" ifadesini kullandı. Bunun toplumsal psikolojiye, tüketime, yatırıma etkisinin olumlu olduğunu söyledi. 

Bu tür durumlarda siyasi fırsatçılık, krizden bir şeyler devşirme mantığını görmediklerinin altını çizen Şimşek, "Çünkü o gün geleceğimize sahip çıkma günüydü. Bu çok kritik. Bu süreçler Türkiye'yi güçlendirmiştir. Bunun piyasa karşılığı da vardır. Kısa vadede volatilite inşallah olmaz ama olursa bu çerçevede bakmak lazım. Temeller sağlam, bunlar geçici iniş çıkışlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim