• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

'Yüzyılın en önemli projelerinden biri' Van'da hayata geçiyor

'Yüzyılın en önemli projelerinden biri' Van'da hayata geçiyor
Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Van için başvuru yapan çok sayıda yatırımcının 1,6 milyar liralık yatırım yapması bekleniyor.DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, "12 bin kişi istihdam edilecek." dedi.

Yatırımcılara büyük fırsatlar sunan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Van için başvuruda bulunan çok sayıda yatırımcının 1 milyar 600 milyon liralık yatırım yapacağı öngörülüyor.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, 23 ilin kalkınmasına yönelik "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi̇ Cazi̇be Merkezleri̇ Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi̇" çerçevesinde Van'a ilgi büyük oldu.

Girişimciler için büyük fırsatlar sunan programdan yararlanmak isteyen yatırımcılar, bölgedeki ajanslar aracılığıyla başvurularını Kalkınma Bankasına iletti.

Çok kapsamlı bir teşvik paketi olan program kapsamında Van'da yatırım yapmak isteyen 100 firma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) kesin başvurularını yaptı.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, yaptığı açıklamada, Cazibe Merkezleri Programı için başlatılan ön başvuru döneminin sona erdiğini, kesin başvuru döneminin başladığını söyledi.

Yatırımcıların Kalkınma Bankası ve DAKA'ya direkt başvuru yapabildiğini belirten Demirci, "Ajansımıza 100 proje için başvuru aldık. Bunun yanında Kalkınma Bankası aracılığıyla da başvuru yapanlar var. Bunların da 30'a yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Ajansımıza yapılan kesin başvurularla yatırım tutarı 1 milyar liraya ulaştı. Kalkınma Bankasına yapılan başvurularla bu rakam 1 milyar 600 milyona çıkacak." dedi.

"Yabancı yatırımcının gelmesini bekliyoruz"

Başvurularda sektörel bir sınırlamanın olmadığını, birçok alanda başvuru aldıklarını dile getiren Demirci, şöyle devam etti:

"Makarna ve parke taşı için de iş makinesi, mobilya üretimi ve savunma sanayisinde zırh üretimi için de başvuranlar var. Cazibe Merkezleri Programı ile verilecek teşvikler çok daha yüksek kazanç sağlayacak. Bugüne kadar sadece ajansımıza yapılan başvurularda Almanya merkezli bir firmanın iş makineleri üretimiyle ilgili bir yatırım talebi var. Yine İranlı bir yatırımcının Türk ortaklığıyla yaptığı bir başvuru var. Bu sayının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Daha fazla yabancı yatırımcının buraya gelmesini bekliyoruz."

"12 bin kişi istihdam edilecek"

Demirci, nitelikli, katma değeri yüksek ve istihdam açısından verimli olacağı değerlendirilen projelerin destekleneceğine işaret etti.

Bu yıl içinde ikinci bir çağrının olabileceğini, olmazsa da 2018'de bir çağrı döneminin başlayabileceğini anlatan Demirci, şunları kaydetti:

"10 yıl boyunca devam edecek bu program, bölgede tarih boyunca yapılan en büyük teşvik programıdır. İstihdamı da çok etkileyecek. İlimizde kayıtlı işsiz sayısı 40 bin civarında. Yapılan başvuruların yatırıma dönüşmesi halinde 12 bin kişi istihdam edilecek. Bir yıl içinde işsiz saysını yüzde 20 azaltmak çok önemli bir durum. Bunu önümüzdeki beş yıl için de düşündüğümüzde Van'ın olumlu anlamda tanınmayacak hale geleceğini göreceksiniz."

"Yüzyılın en önemli projelerinden biri"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler de yapılacak yatırımları çok önemsediklerini ve proje kapsamında 5 üyelerinin yatırım için başvuru yaptığını söyledi.

Üyelerinin 30 milyon liralık yatırım kararı aldıklarını, bunun sevindirici olduğunu dile getiren Güler, şöyle konuştu:

"Üyelerimizin, inşaat, sağlık, tarım ve kozmetik sektörlerinde yatırım yapması söz konusu. Üyelerimizin bu yatırımıyla yaklaşık 450 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Bu yatırımların devamının da geleceğini düşünüyoruz. Bölgenin kalkınması, büyümesi ve kültürel değişimin gerçekleşmesi için ekonomik olarak kalkınmak gerekiyor. Bölge olarak ekonomik anlamda geri kalmışlık var. Programın bu anlamda büyük katkısı olacak. Bu program, yüzyılın en önemli projelerinden biridir. İnsanları bölgeye yatırım yapmaya çağırıyoruz. Bu imkanlar büyük avantaj. Zaten bölgemizde büyük bir pazar var. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor."

Bu haber toplam 1464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim