• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Ekonomistler enflasyon verisini değerlendirdi

Ekonomistler enflasyon verisini değerlendirdi
Ekonomistler bugün açıklanan enflasyon verisini değerlendirdi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Manşet enflasyonda aleyhe dönecek baz etkilerini de dikkate alınca, ağustos-kasım döneminde enflasyonun yüzde 11-12 aralığına tekrar yükselmesi ve aralıkta ise belirgin gerilemesi söz konusu görünmektedir." dedi.

Enflasyon temmuzda yüzde 0,15 artarken, yıllık enflasyon yüzde 10,90'dan yüzde 9,79'a geriledi. Bürümcekçi, manşet enflasyonun ağustos-kasım döneminde yükseleceği, aralık ayında ise düşeceğini tahmininde bulundu.

Temmuz sonunda önceki aya göre 1,11 puan düşüşle yüzde 9,79'a gerileyen yıllık enflasyonun, "Enflasyon Raporu"nda yer alan yıl sonu Merkez Bankası yeni tahminini olan yüzde 8,7'nin üzerinde kaldığını belirten Bürümcekçi, "Önümüzdeki dönem seyri açısından gıda fiyatlarının belirsizliği ve oynaklığı dışında, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamaları enflasyon üzerindeki risklerin yönünü belirleyecektir." dedi.

Bürümcekçi, enflasyonun seyri açısından döviz kurlarının daha önemli belirleyici olmasının beklenebileceğini ifade etti.

Temmuz ayında kur sepeti bazında yüzde 2,5 civarı bir değer kaybı gözlendiğini aktaran Bürümcekçi, son bir yıllık dönemde değer kaybının yüzde 23 düzeyinde seyretmesinin kurlardan fiyatlara geçiş riskinin yüksek kalmaya devam ettiği anlamına geldiğini söyledi.

Ekonomist Bürümcekçi, beyaz eşya ve mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin ekim ayında geri alınacak olmasının ve giyim grubundaki yöntem değişikliği kaynaklı etkilerin kısa vadede enflasyonda dalgalanmaya ve çekirdek enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olacağını anlattı.

Manşet enflasyonda aleyhe dönecek baz etkilerini de dikkate alınca, ağustos-kasım döneminde enflasyonun yüzde 11-12 aralığına tekrar yükselmesini tahmin eden Bürümcekçi, "Aralık ayında ise belirgin gerilemesi, dalgalı seyir söz konusu görünmektedir. Ancak yılı tek hanede kapatmasını halen zor görmekteyiz." şeklinde konuştu.

"Merkez Bankası sıkı duruşunu devam ettirecek"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise yıllık enflasyonun baz etkisinin desteğiyle, beş aydır seyrettiği iki haneli seviyelerden temmuz sonunda yüzde 9,79 ile tek haneye geri döndüğünü söyledi.

Ancak, gerek baz etkisinin zayıflaması gerekse de hava koşullarının gıda fiyatları üzerindeki olası olumsuz etkisi ve küresel risk algılamasındaki dalgalanmaların kur üzerinde oluşturabileceği baskı nedeniyle, ağustos ayından itibaren enflasyonda tekrar yüzde 10'lu seviyelere geri dönülebileceğini tahmin eden Tokalı, tek haneli seviyelere ancak yıl sonundan itibaren kalıcı olarak inilebileceğine yönelik beklentilerini koruduklarını belirtti.

Tokalı, enflasyonun temel dinamikleri açısından çekirdek enflasyon göstergelerinde gözlenen yükselişin de enflasyon görünümü açısından endişeleri canlı tutan diğer önemli bir gösterge olduğuna işaret ederek, "Enflasyon görünümünde devam eden riskler karşısında, TCMB'nin son açıklamalarında da kararlılıkla vurguladığı üzere para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini düşünüyoruz." dedi.

"Tek hane kalıcı olmayabilir"

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek de manşet enflasyondaki gerilemenin aksine çekirdek kalemlerdeki yükseliş ve yapışkanlık görünümünün dikkati çekmeye ve huzursuzluk yaratmaya devam ettiğini söyledi.

Manşet TÜFE dışında kalan kalemlerdeki yüksek ve yapışkan seyrin devam etmesini hizmet grubu performansına bağladıklarını belirten Gödek, "Hesaplamalarımıza göre grup genelinin 12 aylık ortalaması yüzde 8 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederken, yıllık değişim ise yüzde 9'a yakınsamakta. Sıkı para politikası çerçevesinde uygulanmakta olan para politikasının devam edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar manşet TÜFE tek haneli seviyelere gerilemiş olsa da durumun en azından 2017 süresince kalıcı 
olacağını düşünmüyoruz. Aralık ayında ise baz etkisi kaynaklı tek hane ihtimalini göz ardı etmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gödek, 2018 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun düşük seyredebileceği şeklindeki TCMB yönlendirmesine katıldıklarını, durumun dış şokların gündeme gelmemesi halinde faizler üzerinde de olumlu etkide bulunabileceğini belirtti.

"Çekirdek enflasyonda görünüm iyi değil"

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise manşet enflasyonda görünümün güzel, yıllık bazda enflasyonun yüzde 10,90 seviyesinden yüzde 9,79 seviyesine düşmesinde en büyük etkenin baz etkisi olduğunu ifade etti.

Geçen yılın aynı dönemde aylık enflasyonun yüzde 1,16 gibi yüksek bir rakam olduğunu anımsatan Turşucu, ancak çekirdek tarafında görünüm iyi olmadığını belirtti.

Çekirdek enflasyonun (C endeksi) yüzde 0,49 artış göstererek, yıllık bazda yüzde 9,20'den yüzde 9,60 seviyesine yükseldiğini aktaran Turşucu, "Çekirdekte yıllık bazda 2016'nın şubat ayından bu yana en yüksek değere ulaştık." dedi.

Turşucu, "Merkez Bankası 2017 enflasyon tahimini yüzde 8,50'den yüzde 8,70'e yükseltmişti. Yılın geri kalanında aylık enflasyonlar geçen yılın rakamı ile aynı gelmesi durumunda yılı yüzde 9,79 seviyesinde kapatacağız. Yüzde 8,70 tahminine gelmemiz için geçen yılki verilerin altında rakamlar gelmesi gerekli. Çekirdek enflasyondaki sert görünüm nedeni ile Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyacaktır. 2017 yılı içerisinde faiz indirimi yapmasını sağlayacak lokal koşullar pek mümkün görünmüyor. Dış koşullarda ise dolardaki zayıf seyir şimdilik lehimize devam ediyor. Ancak yılın son çeyreğinde aşırı satım bölgesine gelmiş doların değerlenmesi durumunda enflasyonu zorlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber toplam 3359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim