• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

MÜSİAD’ın İTO yoklamasında 3 isim ön planda

MÜSİAD’ın İTO yoklamasında 3 isim ön planda
MÜSİAD, üyelerine 'İTO'nun yeni başkanı kim olsun?' sorusunu yöneltti. Temayül yoklamasında 3 isim ön plana çıktı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) geçtiğimiz haftalarda İstanbul Ticaret Odası (İTO) için temayül yoklaması yaptı. Üyelerine “İTO’da kimi başkan görmek istersiniz” diye soran MÜSİAD’da 3 ismin ön plana çıktığı ifade ediliyor. Bu isimler ise mevcut İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve MÜSİAD’ın eski başkanlarından Ömer Bolat.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen İTO Meclis Toplantısı’nda Başkan İbrahim Çağlar, “Bizim anlayışımızda makamlara aday belirlerken kapalı kapılar arkasında iş çevirmek yoktur. İTO Meclis üyeleriyle istişare etmeden adaylığım konusunda bir ifade ağzımdan çıkmamıştır. Çünkü benim sizler adına ne yapacağıma karar verecek olan yine bu meclis’tir” açıklamasıyla yaklaşan oda seçimlerinin yüksek tansiyonlu geçeceğinin sinyalini vermişti.

Çağlar, yine aynı konuşmada, “MÜSİAD’ın temiz, ilkeli, dürüst üyelerinin çirkin bir oyuna çekilmelerine benim gönlüm asla razı olmaz, olamaz. Bu değerli Meclis önünde ifade ediyorum ki, mertlikle gelmeyen hiçbir makam varsın gelmesin” çıkışıyla da MÜSİAD’da yaşanan bir sürece işaret etmişti.

MÜSİAD’da yaşanan sürecin ise yaklaşan seçimler için yapılan temayül yoklaması olduğu ortaya çıktı. MÜSİAD’ın İTO seçimleri için yaptığı temayül yoklamasından 3 kişinin adının ön plana çıktığı kaydediliyor. MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan’ın, İbrahim Çağlar’ın da katıldığı İTO Meclis Üyesi olan MÜSİAD üyeleriyle yaptığı toplantıda bu temayül yoklamasını yapmış. Kulislerde konuşulanlara göre bu yoklamadan öne çıkan isimler ise mevcut İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve MÜSİAD’ın eski başkanlarından Ömer Bolat. Bazı iddialara göre İsrafil Kuralay’ın da adı bu yoklamada en çok yazılanlardan.

Şimdilik resmi bir açıklama gelmese de ismi geçenleri aradığımızda ya “Bilgim yok” diyor ya da konuşmak istemediklerini belirtiyorlar.

Çağlar’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor

Bu temayül yoklamasının ardından İTO Başkanı Çağlar, durumu kumpas olarak görerek, son meclis toplantısındaki sert konuşmasını yapmış. Daha önce kulislerde Çağlar’ın İTO başkanlığına aday olup olmayacağı konusunda net bilgiler yoktu. Fakat son gelişmeden sonra tek bir kişinin işaret edilmemesi halinde Çağlar’ın aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Burada İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın’ın da göz önünde tutulması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kulislerde daha önce Çağlar’ın TOBB Başkanlığı’na aday olacağı, bu nedenle başkanlığı Kalsın’a bırakacağı konuşuluyordu. Şimdi de Çağlar’ın bir nedenden dolayı aday olmaması halinde devreye Murat Kalsın’ın girebileceği vurgulanıyor.

Öte yandan MÜSİAD- Çağlar anlaşmazlığından bağımsız olarak İTO kulislerinde bir de İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Çamur Ali Kopuz’a başkan adayı olabilecek gözüyle bakılıyor. Kopuz da yaptığı bir açıklamada “Eğer İstanbul iş alemi destek verirse, talep ederse Odalar ve Borsalar camiası içerisinde bir makamda beni görmek isterlerse, kendilerine hizmet etmek benim için büyük bir şereftir” demişti.

İTO kulislerinde konuşulan bir diğer iddia ise seçimin olacağı gün yaşanacak. Gelen bilgilere göre; şu an hazırlıkları sessiz sedasız yürütülen bir liste seçim sabahı ortaya çıkabilir.

Aday olacakların önce komitede seçilmesi gerekiyor

İstanbul Ticaret Odası’ndaki seçimler diğer oda ve borsalar gibi 2 aşamada gerçekleşiyor. Öncelikle komite seçimlerinde meclis üyeleri belirlenirken, burada seçilenler kurum başkanlığına adaylığını koyabiliyorlar. Yönetim Kurulu da yine bu komite seçimlerinde meclis üyelerinin oylarıyla belirleniyor. Komitede seçimi kazanamayanların adaylıklarını koymaları ise mümkün olmuyor. Bu durum en son 2013 yılında yapılan seçimlerde yaşanmıştı. Tebplast Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Teber seçimlerden önce aday olacağını açıklamış fakat komite seçimlerini kaybetmişti.

Kaynak: Serkan AKINCI / DÜNYA

Bu haber toplam 1210 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim