• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Himmet Karadağ: Büyük şirketler borsaya gelmeli

Himmet Karadağ: Büyük şirketler borsaya gelmeli
Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuşan BIST Başkanı Himmet Karadağ, "Büyük şirketlerin Borsa'ya gelmesi, halka arz edilmesi lazım. Çünkü 2011'den sonra gördük ki küçük işletmelerde başarıyı yakalayamıyoruz" dedi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 14-15 Kasım tarihleri arasında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nin açılışında konuştu.

Karadağ, 2000 yılı sonrası bankaların yakaladığı fırsatların şu anda sermaye piyasalarının önünde durduğunu kaydederek, bankaların özellikle 2002 yılı sonrası ekonomiye yapacağı katkıyı fazlasıyla gerçekleştirdiğini, bundan sonra da katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi.

Bankacılığın orta ve uzun yatırımları finanse etmekte zorlandığını, temel kaynak olan mevduatla 10-20 yıllık yatırımların finansmanında doğal olarak zorluk yaşanabileceğini aktaran Karadağ, "Biz ne yapacağız, kendi ürünlerimizle bankacılarla birlikte ekonominin finansmanı için menkul kıymetleştirme ve sermaye piyasalarını kullanacağız" diye konuştu.

"Küçük işletmelerde başarıyı yakalayamıyoruz"

Büyük ölçekli, İSO 500'de, İSO 1000'de yer alan şirketlerin Borsa İstanbul'a girmesi için yaptıkları çalışmalardan bahseden Karadağ, "Büyük şirketlerin Borsa'ya gelmesi, halka arz edilmesi lazım. Çünkü 2011'den sonra gördük ki küçük işletmelerde başarıyı yakalayamıyoruz. Ne patronlar, ne küçük hisse yatırımcıları ne de sermaye piyasası kurumları olarak biz memnun oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kazan-kazan modeli ile gerçekten çok ciddi problemlerle karşılaşan, özellikle öz sermaye yabancı kaynak oranı yabancı kaynak lehine büyümüş, bankalar tarafından yerli veya yabancı kredi fonlaması almış, özellikle ekonomik dalgalanmanın hem kurlarda hem diğer alanlarda yoğun olduğu dönemlerde kur riski ve finansman giderleri nedeniyle çok ciddi sıkıntı yaşayan firmaları hedeflememiz gerektiğini gördük. Bu anlamda kotasyon yönergemizin tamamını bu esaslar doğrultusunda değiştirdik. Sermaye Piyasası Kurulumuz da onay verdi"

Tüm aracı kurumlara birlikte çalışma çağrısında bulunan Karadağ, "İnşallah yakın dönemde hedeflerimiz doğrultusunda 1 milyar lira veya dolar üstü piyasa değerli firmaları borsamızda göreceğiz. Bu sermaye piyasalarımızda beklediğimiz hareketliliğin, canlılığın başlangıcı olacaktır" dedi.

"Ayda veya iki ayda bir büyük montanlı halka arz gerekli"

Karadağ, uluslararası ve yerli talebi karşılamak için en az ayda veya iki ayda bir büyük montanlı yeni arzlara ihtiyaçları olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yılın başından itibaren Türk hisse senetlerine ve menkul kıymetlerine özellikle yurt dışı tarafından çok yüksek montanlı talep var. Bu talep yeni ürünler gelmediği için karşılanamıyor. İlave Toptan Satışlar Pazarında birkaç firmanın hisse satışıyla belki bir miktar market capte genişleme oldu ama bizim yine en az ayda veya iki ayda bir büyük montanlı halka arzlara ihtiyacımız devam ediyor"

Karadağ, hisseye olan talebi artırarak çalışmaları sürdürmeleri gerektiğini kaydederek, uluslararası piyasalarla karşılaştırdıklarında günlük işlem hacimlerinin çok iyi olduğunu, bu ay içerisinde 11 milyar liranın üzerinde günlük işlem hacmini yakaladıklarını aktardı.

Başkan Karadağ, hem endekste hem günlük işlem hacminde şu an halen 10 milyar lira bandında hareket ettiklerini bildirdi.

"Gayrimenkul sertifikasını geliştirmeye devam edeceğiz"

Karadağ, hisseye olan talebi canlı tutmaları amacıyla yaptıkları çalışmalardan bahsederek, bu anlamda yeni projelerinin lansmanlarını yakında gerçekleştireceklerini söyledi.

Karadağ ayrıca, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin devam ettiğini kaydederek, yakın gelecekte İstanbul'un vizyonuna uygun bir finans merkezine kavuşacağını bildirdi.

Gayrimenkul sertifikalarının ilkini tanıttıklarını anımsatan Karadağ, gelecek günlerde bu ürünü geliştirmeye, desteklemeye devam edeceklerini aktardı.

Bu haber toplam 1885 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim