• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Dünya Bankası BOTAŞ'ın kredisini onayladı

Dünya Bankası BOTAŞ'ın kredisini onayladı
Dünya Bankası BOTAŞ’ın Tuz Gölü yakınlarındaki yeraltı doğal gaz depolama tesisinin kapasitesini yaklaşık 4 milyar metreküp daha arttırma projesine yönelik 600 milyon dolarlık krediyi onayladı.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'ye ilk yedi yılı geri ödemesiz olmak üzere 22.5 yıl vadeli 600 milyon dolarlık 'Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi' kredisini onayladı. Dünya Bankasından yapılan açıklamada, Projenin Tuz Gölü yakınlarındaki yeraltı doğal gaz depolama tesisinin genişletilmesi yoluyla Türkiye'de doğal gaz arz güvenliğini ve güvenilirliğini arttırmayı amaçladığı kaydedildi. 

Banka Tuz Gölündeki ilk doğal gaz depolama projesi için Kasım 2005'te 325 milyon dolar tutarında bir kredi onaylamış, daha sonra yaklaşık bir milyar metreküp doğal gaz depolama olanağı tanıyacak olan başlangıç projesi için Temmuz 2014'te 400 milyon dolar tutarında bir ilave krediyi onaylamıştı.

DEPOLAMA TESİSİ 5 KAT BÜYÜTÜLECEK

Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi, Hükümet'in depolama tesisisin büyüklüğünü yine aynı yerde yapılacak yatırım ile beş katına çıkartmaya yönelik çabalarını destekleyecek. 

Açıklamada şu bilgiler verildi: "Türkiye'nin ulusal doğal gaz şirket BOTAŞ tarafından uygulanacak olan Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi üç bileşenden oluşacaktır: Bileşen 1: Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Tesisi. Bu bileşen, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde yer alan Tuz Gölü yakınlarındaki bir tuz formasyonu içerisinde yeraltı doğal gaz depolama tesisi yapılmasını içermektedir. Tesis tamamlandığında Tuz Gölü'ndeki işleyen doğal gaz depolama kapasitesini yaklaşık 4 milyar metreküp daha arttıracaktır. Bileşen 2: İnşaat Kontrolörlüğü İzleme. Bileşen 3: Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) ve Yeniden Yerleşim Eylem Planlarının (YYEP) İzlenmesi. 

TESİS ENERJİ GÜVENLİĞİNDE KİLİT ROL OYNAYACAK

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt kredinin onaylanması vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Tuz Gölü'ndeki doğal gaz depolama tesisi Türkiye'de bu tip bir depolama tesisinin ilk örneğini ve aynı zamanda dünyada da birkaç tesisten birini oluşturuyor . Depolama tesisi Türkiye'nin enerji güvenliğinin arttırılmasında kilit bir rol oynayacak ve hanehalkları ile işletmeler arasında artan doğal gaz talebine cevap vermede esneklik sağlayacaktır. Özellikle küresel arzın kısıtlı olduğu veya kış koşulları sebebiyle talebin aniden yükseldiği durumlarda, depolama tesisi tüketicilere kesintisiz olarak yeterli doğal gaz ulaştırılmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.”

Bu haber toplam 2226 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim