• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

İrlanda fosil yakıtlara yatırım yapmayacak

İrlanda fosil yakıtlara yatırım yapmayacak
İrlanda, fosil yakıtlara yapılan kamu yatırımlarını tamamen geri çekeceğini taahhüt eden ilk ülke oldu.

İrlanda Cumhuriyeti tarihi bir karar aldı. tüm muhalefet partilerinin de desteği ile Parlemento’da oylanan “Fosil Yakıtlardan Geri Çekilme Yasası” kabul edildi ve ülke Dünya’da fosil yakıtlardan yatırımlarını tamamen çeken ilk ülke oldu.

Bağımsız milletvekil Thomas Pringle tarafından önerilen Yasa’nın geçmesi ile beraber, İrlanda Stratejik Yatırım Fonu (ülkenin varlık fonu) 5 yıl içinde fosil yakıt şirketlerine olan tüm yatırımlarını tamamen terk edecek. Haziran 2017 itibari ile Fon’un Dünya çapında 150 şirkette toplam 318 Milyon Euro’luk yatırımı bulunuyor. Bu yatırımlar 5 yıl içinde tamamen elden çıkarılacak.

KARAR HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Yasa’yı öneren İrlandalı uluslararası kalkınma kuruluşu Trocaire Direktörü Eamon Meehan “Bugün Oireachtas (İrlanda Yasama Organı) tüm dünyaya çok güçlü bir mesaj verdi. Yasama organı üyeleri toplumdan gelen talepleri dinleyerek, fosil yakıtlardan yatırımı geri çekme konusunda tarihe geçecek bir karar aldı ve diğer ülkelere örnek oldu.  Bu karar hayati önem taşıyor.” dedi.

İKLİM TAAHHÜDÜNDE AB İÇİNDEKİ EN KÖTÜ İKİNCİ ÜLKE

Bununla birlikte İrlanda Cumhuriyeti’nin iklim taahütleri yeterli görünmüyor. Ülke 2020 yılına kadar sadece yüzde 1 azaltım hedefliyor. İklim Eylem Ağı Avrupa’ya (CAN Europe) göre iklim hedefleri açısından İrlanda AB üyeleri içinde en kötü ikinci ülke olarak ön plana çıkıyor. İklim politikaları bu kadar çok eleştirilmesine rağmen İrlanda’nın böyle bir karar alması, diğer ülkelerin de benzer kararları kolaylıkla alabileceğini gösteriyor.

Konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Meehan “İrlanda’nın, iklim konusunda tembelliği tüm dünya tarafından biliniyordu. Geçtiğimiz aylarda, ülkenin AB içinde en kötü iklim politikasına sahip olduğunu gösteren çalışmalar yayınlandı. Bu durum da göz önünde alındığında, kararın önemi daha da artıyor, İrlanda’nın yakın zamanda iklim taahhütlerini yenilemesini ve iklim eylemi konusunda da daha hızlı harekete geçmesini bekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 3410 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim