• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Hollanda Mavi Akım işletmecisi şirketin hisselerine el koydu

Hollanda Mavi Akım işletmecisi şirketin hisselerine el koydu
Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan ve Mavi Akım Boru Hattı Deniz bölümü işleticisi Blue Stream Pipeline şirketinin hisselerine el konuldu.

Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan ve Mavi Akım Boru Hattı Deniz bölümü işleticisi Blue Stream Pipeline şirketinin hisselerine el konuldu.

Gazprom’un, 2018 yılının ilk yarısına ilişkin raporuna göre, Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden doğalgaz sevkiyatında kullanılan Mavi Akım boru hattının denizden geçen kısmını kontrolünde bulunduran iştirakı Hollanda merkezli Blue Stream Pipeline’ın hisselerine Amsterdam’da bir mahkeme el koydu.

Açıklamada kararın Stockholm Tahkim Mahkemesi’nin 30 Mayıs’taki kararı doğrultusunda alındığı kaydedildi. Ukrayna enerji şirketi Naftogaz ile Gazprom’un yaşadığı 2.56 milyar dolarlık anlaşmazlık çerçevesinde Blue Stream Pipeline’ın Gazprom’a olan borcu üzerine de tedbir kondu.

Mavi Akım Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakletmek için Karadeniz geçişli büyük boru hattı olarak biliniyor. Boru hattı, merkezi Hollanda olan Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edildi. Blue Stream Pipeline B.V. boru hattının deniz bölümünün ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahibi. Gazprom boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini üstlenmiş olup Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştiriliyor.

Uzunluğu 1213 kilometre olan Mavi Akım hattı Şubat 2003 tarihinde açıldı. Ankara ile Moskova arasında 1997 yılında imzalanan anlaşmaya göre, 25 yıl süreyle, Türkiye’nin Rusya’dan yılda 16 milyar metre küp doğalgaz satın almasını öngörüyor. 1213 kilometre uzunluğunda doğalgazı taşıyan boru hattının, yaklaşık 380 kilometresi, Karadeniz’in altından geçiyor.

Bu haber toplam 6821 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim