• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Petrol üretimini azaltmak gerektiğini kabul etti

Petrol üretimini azaltmak gerektiğini kabul etti
Rusya'nın petrol üretimini OPEC ile eşgüdüm halinde azaltması gerektiği konusunda giderek ikna olduğu ancak üretimin ne miktarda ve ne kadar süre içinde azaltılacağı konusunda OPEC lideri Suudi Arabistan ile pazarlığı sürdürdüğü belirtildi.

İki kaynağın verdiği bilgiye göre, Rusya Enerji Bakanlığı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer petrol üreticisi ülkelerin Viyana'da 6-7 Aralık tarihlerinde yapacağı toplantı öncesinde yurtiçi petrol üreticilerinin yöneticileri ile toplantı düzenledi.

Rus petrol şirketleri ve bakanlık arasındaki görüşmeler konusunda bilgisi olan bir kaynak, "Toplantıdaki düşünce, Rusya'nın üretimi azaltması gerektiğiydi. Asıl soru ise ne hızda ve ne miktarda olacağı" dedi. Aynı kaynak, "Çoğu kişi derhal azaltamayacağımızı kabul etti, bu geçen sefer gibi kademeli bir süreç olmalı" dedi.

OPEC ve Rusya'nın öncülük ettiği OPEC üyesi üretici ülkeler petrol fiyatlarının artması için 2016 yılının sonlarında ulaşılan anlaşma çerçevesinde üretimi kıstı. Moskova üretimi günde 300,000 varil yani 1.8 milyon varillik toplam üretim kısıntısının altıda biri oranında azaltmayı kabul etmişti. Rus şirketlerinin üretimi azaltmaları ise birkaç ay sürmüştü.

Şimdi, Riyad petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için OPEC ve diğer ülkelerin üretimi Ocak 2019'dan itibaren günde 1 milyon varil düşürmelerini önerdi. Petrol fiyatlarındaki düşüş son haftalarda hız kazandı. Brent ham petrol vadeli fiyatı piyasada arz fazlası oluşacağı endişeleriyle Ekim'deki 85 dolar seviyesinden bu hafta 59 doların altına geriledi.

Üretim kısıntısından Rusya'nın payına, mevcut anlaşmadaki oran korunursa günde 166.000 varil düşecek. Kaynak, "Üretimi altıda bir oranda azaltmanın bu sefer büyük bir istek olduğu söylendi" dedi. Görüşmelere dair bilgisi olan diğer bir kaynak da, "Azaltmamız gerekiyor ama çok fazla azaltmak istemeyiz" dedi.

OPEC ve diğer üretici ülkeler, yavaşlayan küresel ekonomi ve OPEC üyesi olmayan ABD'nin petrol üretimini artırması ile ilgili endişelerinin olduğu bir ortamda bir araya gelecek.

Bu haber toplam 8215 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim