• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Adana’da yeni bir kuyuda sondaja başlandı

Adana’da yeni bir kuyuda sondaja başlandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz arama çalışmaları ile ilgili olarak "Adana'da ikinci bir kuyuda sondaja başladık, hedefimiz 4 bin 500 metre" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Antalya açıklarında devam eden doğalgaz arama çalışmalarından sonra geçtiğimiz günlerde Adana Karataş’ta başlanan doğalgaz çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, “Adana'da ikinci bir kuyuda sondaja başladık, hedefimiz 4 bin 500 metre” dedi.

Dönmez, “Biz son 15 yılda 5 ilden 81 ile doğalgaz götürdük. İl, ilçe merkezlerine doğalgaz ulaştırdık. Doğalgazı getirmenin usul ve esasları belli. Nihai kararı belli mekanizmalar oluşturularak veriliyor. Bazı adaylar doğal gaz getireceğini belirtiyor. Bu bir altyapı yatırımı. Belediyelerle işbirliği içerisinde olunması gerekiyor. Ekonomik ve teknik olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu süreçlerin büyük bir kısmı da Ankara’da gerçekleşiyor. Nasıl 511 ilçemize götürdüysek kalan yerlere de inşallah doğal gazı ulaştıracağız. Enerji gündemi sadece bizim değil bütün devletlerin ajandasındaki günlerinden biri. Birinci öncelikli konumuz tedarik ve arz güvenliğini sağlamış olmamız.

Türkiye ciddi çalışmalar yaptı. 30 bin megavattan 90 bin megavata ulaştık. Kesintiler oluyordu, temel sebebi arzın yetersiz olmasıydı. Son birkaç yıldır özellikle arz tarafında yapılan yatırımlarla talep sorunun aştık. Enerjide doğal kaynaklarımızın yetersizliği nedeniyle dışa bağımlılığımız söz konusu. Yüzde 60 yerlilik oranına ulaştık. Kurak geçen bir sezonda hidro elektrik kapasiteniz düşer. Rüzgar, güneş mevsimsel değişikliklere tabidir. Yenilenebilir üretim yıldan yıla değişiklik gösterebiliyor. Yerli üretim miktarı giderek artıyor. Güçlü bir Türkiye için bağımsız enerjiye sahip olmamız gerekiyor.

Ekim aylarında ilk sondaja Alanya’da başladık. Şu an son virajdayız. 6 bin metreye Mart ayı sonunda ulaşmış olacağız. Orada teknik olarak birtakım testlerin yapılması gerekiyor. Daha dikkatli çalışma yapılması gereken dönemdeyiz. Petrol, gaz araması sabır isteyen bir iş. İngiltere ve Norveç çok denedi ve tası tarağı toplarken madeni buldu” diye konuştu.

Adana’da ikinci kuyuda sondaj çalışmalarına başladıklarını belirten Dönmez, “Son teknolojiyi kullanıyoruz. Dünyada bu özelliklere sahip 16 gemi var. Servis şirketinden hizmet kiralayarak da yapabilirsiniz. Ama bizim agresif sondaj arama programımız olduğu için bu gemiyi kendi milli imkanlarımızla yapalım diye bu amaçla çalışmamız devam ediyor. Kıbrıs Rum Kesimi ve diğer komşu ülkelerin doğalgaz arama çalışmaları var. İsrail ve Mısır keşif yaptı. Bölgenin belli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. İnşallah ilk denemelerde bu potansiyeli yakalamış oluruz. Öteden beri savunduğumuz Kıbrıs Rum Kesimi adadaki yer altı zenginliğini kendi işlemesini doğru bulmadığımızı belirttik. Ortak herkesin kazanacağı model üzerinde anlaşma olur. Saha keşfedildikten sonra yıllık günlük üretim miktarları tespit edilmesi gerekiyor. Boru hattıyla gazın karaya getirilmesi gerekiyor. Antalya açıklarındayız bulursak Anadolu’ya çıkartmış olacağız. Kuyunun olduğu yere platform gerekiyor. Bu işler birkaç yıl alır. Ciddi altyapı işi yapmak gerekiyor. Su altında da inşaat kabiliyetimiz var. Çanakkale’yi 2 defa geçtik, Marmara geçildi.

Adana'da ikinci bir kuyuda sondaja başladık, hedefimiz 4 bin 500 metre. Hem Akdeniz hem Karadeniz'de uluslararası şirketlerle yeni işbirliklerimiz olabilir, açığız” ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 1953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim