• BIST 8789.53
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Petrolde üretim kısıntısı sona erebilir

Petrolde üretim kısıntısı sona erebilir
ABD'nin İran ve Venezuela yaptırımlarını sertleştirmeyi düşündüğü bir ortamda OPEC, petrol kısıntılarını uzatmayabilir. 1 Ocak'ta başlayan kısıntının etkisiyle petrol fiyatı yıl başından bu yana yüzde 32 artışla 72 dolara yükseldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Venezuela ve İran'ın petrol arzının daha da düşmesi ve fiyatların artmaya devam etmesi halinde, Temmuz ayından itibaren petrol üretimini artırmayı değerlendiriyor.

Reuters'a bilgi veren OPEC kaynakları, üretim kesintilerinin daha da uzatılması halinde arzın aşırı sıkılaşma ihtimali bulunduğunu ifade ettiler. Venezuela'nın ham petrol üretimi ABD yaptırımları nedeniyle günde 1 milyon varilin altına düştü. Ayrıca Washington, Tahran'a yönelik yaptırımlarını da sertleştirirse, İran'ın petrol ihracatı Mayıs ayından sonra daha da gerileyebilir.

OPEC; Rusya ve OPEC+ olarak bilinen diğer üreticiler ile birlikte, petrol üretimini 1 Ocak'tan itibaren altı ay süreyle günde 1.2 milyon varil düşürme kararı almıştı. OPEC anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına karar vermek için 25-26 Haziran'da toplanacak.

OPEC'in arz kısıntısı, ham petrolün varil fiyatının yıl başından bu yana yüzde 32 artışla 72 dolara yükselmesini sağladı. Fiyatların yükselmesiyle birlikte ABD Başkanı Donald Trump, üretim kısıntısının gevşetilmesi talebinde bulundu. OPEC, üretim kısıntısının devam etmesi gerektiğini söylüyor olsa da, tavrını yumuşattığı görülüyor.

Bir OPEC kaynağı, "Arzda büyük bir düşüş olup petrolün 85 dolara yükselmesi görmek istemediğimiz bir şey, bu yüzden üretimi artırmak zorunda kalabiliriz" dedi.

Kaynağın verdiği bilgiye göre piyasa görünümü belirsizliğini koruyor. Belirsizliğin büyük kısmı, OPEC'in Haziran toplantısından önce Washington'un İran ve Venezuela yaptırımlarını ne derece sertleştireceğinin bilinmemesinden kaynaklanıyor.

Bu haber toplam 2231 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim