• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Asya kıtası küresel rüzgar gücü kapasitesinin yarısına sahip olacak

Asya kıtası küresel rüzgar gücü kapasitesinin yarısına sahip olacak
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) yayınladığı yeni rapora göre Asya, rüzgar kapasitesini 2050'ye kadar 2600 GW'ye çıkarabiliyor.

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi, 2050 yılına kadar 6000 GW’nin üzerine çıkarak on kat artabilir. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) yayınladığı yeni rapora göre Asya kıtasının, rüzgar kapasitesini 230 GW’den 2600 GW’ye artırarak kurulu rüzgar gücü kapasitesinde baskın pazar olacağı öngörülüyor. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde rüzgarın küresel güç gereksinimlerinin üçte birini karşılayabileceğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, rüzgar enerjisine gerekli yatırımların her yıl artması gerekiyor.

Kurulu rüzgar gücü kapasitesinde Asya baskın pazar olacak

Rüzgar enerjisine yönelik yatırımlarını hızlandıran Asya’nın, Avrupa ve Amerika kıtalarını geride bırakacağı öngörülüyor. IRENA’nın açıkladığı rapora göre, 2050 yılına kadar karadaki küresel rüzgar enerjisi tesislerinin %50'sinden fazlası Asya kıtasında bulunacakken, Kuzey Amerika %23, Avrupa ise %10 kurulu rüzgar gücü kapasitesine sahip durumda. Ayrıca Asya'da Çin’in, 2050 yılına kadar 2525 GW kurulu kara ve deniz rüzgar kapasitesiyle lider konuma geleceği de belirtiliyor. Kapasitelerin artmasına bağlı olarak kara rüzgarları için derecelendirilmiş elektrik maliyetinin de düşeceğine işaret eden rapor, maliyetlerin 2-3 ABD sentine kadar düşeceğini belirtiyor. Ayrıca küresel rüzgar endüstrisinin, 2030 yılına kadar 3,7 milyon kişiyi ve 2050 yılına kadar 6 milyon kişiyi istihdam edecek kapasiteye ulaşması da raporun dikkat çeken diğer bir sonucu.

“İklim ve ekonomi için en acil ve etkili çözüm, rüzgar enerjisi”

Yenilenebilir enerji ile iklim açısından güvenli bir gelecek elde etmenin mümkün olacağını dile getiren Ali Aydın, “Rüzgar enerjisi gibi düşük maliyetli yenilenebilir enerji teknolojileri, karbon emisyonlarını azaltmak için en etkili ve acil çözümü temsil ediyor. 2050'ye kadar küresel bir enerji dönüşümü için yol haritamız, iklim açısından güvenli ve sürdürülebilir bir enerji geleceği sağlamanın teknik ve ekonomik olarak mümkün olduğunu gösteren rüzgardan geçiyor. Küresel rüzgar enerjisi potansiyelinin kilidinin açılması özellikle bu konuda önemli olacaktır. Özellikle bugün hava kirliliği ile mücadele edilen Çin’de sağlanacak devasa rüzgar kapasitesi artışı ile bu problem yüksek ihtimalle çözülmüş olacak. Aynı şekilde diğer ülkelerde Paris iklim hedeflerine ulaşmak için gereken enerji kaynaklı karbon salınımı azaltma hedeflerinin dörtte biri rüzgar ile sağlanabilir. Ülkemizde de yurtiçi tedarik zincirlerini temel alan ve güçlendiren sağlam sanayi ve işgücü politikaları, rüzgar endüstrisinin gelişimini desteklemek için mevcut ekonomik faaliyetlerden yararlanarak gelir ve istihdam artışını sağlayabilir. Bilinmesi gereken şu ki rüzgar enerjisi, sadece iklim hedeflerine ulaşmamızı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik büyümeyi hızlandıracak ve iş yaratacak, böylece sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıracaktır.” ifadelerinde bulundu.

1574339746_lke_enerji_genel_m__d__r___ali_ayd__n.jpg

Bu haber toplam 1875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim