• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

TANAP'a BP ve Total dahil olabilir!

TANAP'a BP ve Total dahil olabilir!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TANAP'ta güzergah ve ortaklık konusunda çalışmalar devam ettiğini söylerek ''BP ve Total de projeye dahil olabilir'' dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Nabucco'nun yükünü hafifleten bir proje niteliğinde olduğunu ifade ederek, ''TANAP'ta güzergah ve ortaklık konusunda çalışmalar devam ediyor. BP ve Total de projeye dahil olabilir'' dedi.
 
Bakan Yıldız, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde Gaz&Power Dergisi tarafından düzenlenen 3. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışına katıldı.
 
Açılışın ilk oturumunda, Gaz&Power Yayın Grubu Başkan Sertaç Komsuoğlu ile yayın grubunun Ankara Temsilcisi Aylin Bilekli'nin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikası ve stratejinin şeffaflık, liberalleşme ve yerli ile yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmesi doğrultusunda ilerlediğini söyledi.
 
Özel sektörün elektrik üretiminde daha önce yüzde 34'lerde olan payının, izlenen politikalarla yüzde 60'lara kadar çıkarıldığını belirten Yıldız, bu çabanın doğru bir çaba olduğunu dile getirdi.
 
Kömür rezervlerinin elektrik üretiminde daha etkin kullanılması için gerçek yatırımcının kolaylıklar sağladıklarını ifade eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
 
''Kömürde gerçek yatırımcıya 30 yıl süre veriyoruz. Gerçek yatırımcı değilse, çantacıysa lisansı elinde 6 ay bulundurabiliyor. Lisans verme yetkisi EPDK'nın elinde, verilen bir lisansın tekrar ticarete konu olmasına izin vermeyiz. Enerji sektöründe çantacılığın önüne geçmeye kararlıyız.''
 
 
Bakan Yıldız, dağıtımı konusunda daha önce yapılan ve iptal edilen özelleştirme ihalelerinde özel sektörün verdikleri tekliflerin altında kaldığını ifade ederek, bu konuda kamunun özel sektörden daha iyi bir performans sergilediğini söyledi.
 
Elektrik alanında olduğu gibi doğalgazda da iletim ve ticaret alanlarının ayrıştırılmasının BOTAŞ'ı rahatlatacağını belirten Yıldız, ''BOTAŞ da TPAO gibi küresel bir oyuncudur. Bu küresel oyuncuların güçlü kalması bizim için önemli. Bölgemiz kritik bir süreçten geçiyor, normal bir dönemde bu süreci yönetmek kolay ama şimdi böyle değil. Azeri ve İran gazında kesinti olunca Rusya'dan arzı artırmasını istedik ve Rusya gazı 1,5 kat artırdı. Bu durum kaynak ve güzergah çeşitlendirme konusunda izlediğimiz politika ve gösterdiğimiz çabaların doğruluğunu gösteriyor'' diye konuştu.
 
''Nükleer santral için iki ülke öne çıkıyor''
 
Azerbaycan ile yürütülen TANAP projesinin Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesinin yükünü hafifleteceğini vurgulayan Bakan Yıldız, ''TANAP'ta güzergah ve ortaklık konusunda çalışmalar devam ediyor. BP ve Total de projeye dahil olabilir'' dedi.
 
Yıldız, TANAP'ın sanayiyi peşinden sürükleyen ve istihdama katkı sağlayan önemli bir proje olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir kaynakların yanında nükleer enerji önceliğinin de devam ettiğini, Sinop'ta yapılması planlanan santralle ilgilenen 4 ülkeden ikisinin biraz daha öne çıktığını bildirdi.
 
Oturumun ardından, Bakan Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı tarafından etkinliğin açılış kurdelesi kesildi.
 
Daha sonra stantları gezen Yıldız, anaokulu öğrencilerinin ''Enerji'' konulu resim sergisini gezdi ve resimleri çizen çocuklarla bir süre sohbet etti.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1531 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim