• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Türk Akımı, Tesla hattı projesini doğurdu

Türk Akımı, Tesla hattı projesini doğurdu
Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan'dan oluşan Balkan ülkeleri ile Avusturya, 'Türk Akımı' doğalgaz boru hattı projesinin Avusturya'ya kadar uzatılmasını istiyor.

Rus Vedomosti gazetesinin haberine göre, dört ülkenin Dışişleri Bakanları, ‘Tesla' adı verilen ek boru hattı projesini eylül ayında yapacakları görüşmede masaya yatırmayı planlıyor.

Türk Akımı projesinde yer alan Macar FGZS doğalgaz şirketinin temsilcisi, Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamada Avusturya, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları'nın eylül ayında yapacakları görüşmede, Türk Akımı doğalgaz boru hattının Türkiye'den Avusturya'ya kadar uzatılmasını öngören bir memorandum imzalayabileceğini belirtti.

Yetkiliye göre görüşmede, Avusturya'ya uzanacak doğalgaz boru hattının yapımı için gereken teknik ve mali fizibilite çalışmaları konusunda karar alınması planlanıyor.

‘TESLA' HATTI 1.300 KM UZUNLUĞUNDA OLACAK

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Türk Akımı'nı Avusturya'ya uzatacak ek boru hattı projesine ‘Tesla' adı verildiğini açıkladı. Vedomosti'nin haberine göre dört ülke halen projenin ekonomik boyutunu müzakere ediyor.

Nihai kararın 2016'ın ilk çeyreğinde alınması ve uzlaşı sağlanması halinde hattın yapımına 2017'de başlanması hedefleniyor. 2019 yılında faaliyete geçmesi planlanan ‘Tesla' hattının yıllık 27 milyar metreküp gaz kapasitesine ve 1.300-1.400 kilometre uzunluğa sahip olacağı belirtiliyor. Projenin maliyeti ise 4-5 milyar euro olarak hesaplanıyor.

‘TANAP'TAN DA TESLA'YA GAZ AKIŞI YAPILABİLİR'

Bu arada haberde, Tesla boru hattının, Türk Akımı üzerinden alacağı Rus gazının yanı sıra, Azeri gazını Avrupa'ya ulaştıran TANAP projesinden de gaz alacağı belirtiliyor. Öte yandan bazı uzmanlar, TANAP'ın gaz kapasitesinin Tesla için yeterli olmayacağı görüşünde.
Tesla projesinin, Avrupa gaz piyasasında tekelleşmeyi önlemek için oluşturulan 3. Enerji Paketi'nin tüm normlarına uyacağı da vurgulanıyor.

 

Bu haber toplam 1970 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim