• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Arjantin'den İngiliz şirketlerine 'Bombalarız' tehdidi

Arjantin'den İngiliz şirketlerine 'Bombalarız' tehdidi
Arjantin'in, İngiltere egemenliğinde bulunan Falkland adaları civarında Shell, BP gibi şirketlerin denizden petrol çıkartmasına itirazı, askerî boyuta tırmandı.

Arjantin'in Atlantik Okyanusu açıklarında bulunan ve ülkenin kıta sahanlığına, ayrıca egemenlik haklarına ait olduğu iddiasıyla İngiltere'den baskın ve işgal yoluyla geri alınmak istenmiş, bu yüzden 1982 yılında binlerce askerin ölümüyle sonuçlanan bir savaşa yol açmış Falkland adaları, tekrar uluslararası gündeme geldi.

İngiliz petrol şirketleri, bir süreden beri ciddi yatırımlar yaparak, Falkland açıklarında, deniz dibi petrol araştırmalarını tamamlamıştı. 

Buna göre, Okyanus dibinde zengin rezervler bulunmuş ve İngiliz firmaları sondaja hazırlanmıştı.
Arjantin, hem çevre felaketine yol açacağı ve hem de kendi kıyılarından 100 mil açıktaki alanda bulunan petrolün ülkeye ait olduğu iddiasıyla sert çıktı.

Buenos Aires'den yapılan açıklama diplomatik çevrelerde fazlasıyla sert bulundu ve İngiltere'ye ultimatom verilmesinden daha fazla bir anlam içerdiği ifade edildi.

Arjantin'in bu keskin karşı çıkışına, komşu Latin ülkeleri Paraguay, Uruguay ve hatta Brezilya, üstü örtülü olsa dahi, destek vermekte gecikmedi.

Başkan Cristina Fernandez de Kirchner liderliğindeki Arjantin yönetimi, Falkland çevresinde petrol çıkarımının yakın zamanda, Meksika Körfezindeki petrol felaketlerinden daha fazlasına neden olacağı görüşünde ısrar ediyor.

Petrol şirketleri adına konuşan sözcü Daniel Filmıs ise, Londra'da yaptığı açıklamada, tarafları yatıştırıcı sözler etmişti. Filmıs'a göre, yüksek teknoloji kullanılacak, çevreye zarar verilmeyecekti. Arjantin'in meseleyi kendi egemenlik haklarına bir saldırı olarak gördüğü açık biçimde ortaya çıkarken, gerekirse petrol tesislerini ve arama gemilerini jetleriyle bombalayacağını söylemesi tansiyonu artırdı.

Bu haber toplam 2185 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim