• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Enerji üssü olmamızı istemiyorlar

Enerji üssü olmamızı istemiyorlar
SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, "Türkiye'deki iç tartışmalar gereğinden fazla Türkiye'deki risk algısını yükseltiyor. Yükselen terör olayları ile de bir yerde Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiası engellenmek isteniyor" dedi.

SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, terör olaylarının ekonomiye etkisi için, “İç tartışmalar risk algısını yükseltiyor fakat yatırımcı gelmesini engelleyecek bir etmen görmüyorum” diye konuştu. SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesini engelleyecek bir durum görmediğini belirterek, "Türkiye'deki iç tartışmalar gereğinden fazla Türkiye'deki risk algısını yükseltiyor. Yükselen terör olayları ile de bir yerde Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiası engellenmek isteniyor" dedi.

Bölge barışı

B20 toplantısı kapsamında yaptığı konuşmada da enerjinin barışçıl hedefler için kullanılması gerektiğini gündeme getirdiğini anlatan Yavuz, "Burada da dünyanın ülkeler, bölgeler, kıtalar arasında barışı destekleyen projelere odaklanması lazım, ihtiyacımız olan şey bu. Lojistik ve altyapı yatırımları, refahın dünyada daha adil bir şekilde yayılması için ön şart. Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefi, bunun için yaptığı açılımlar dünya barışı açısından son derece önemli. Türkiye ve Azerbaycan ise bölge barışını gösterecek şekilde çok büyük bir liderlik ortaya koyuyorlar" dedi. Yavuz, kömürün iyi değerlendirmesi ve nükleer enerjinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini de belirtti.

Petrolun etkisi

Yavuz, "Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesini engelleyecek bir etmen görmüyorum fakat Türkiye'deki iç tartışmalar gereğinden fazla Türkiye'deki risk algısını yükseltiyor. Yükselen terör olayları ile de bir yerde Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiası engellenmek isteniyor. Böyle bakıldığında Türkiye'de bizim her şeyden önce ülkemizin geleceği adına risk algısını yükseltecek tartışmalardan uzak durmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Öte yandan, petrolün varil başı fiyatındaki ve kurdaki dalgalanmalar üreten ekonomileri etkilemez. Önemli olan üretimdir, petrol fiyatları iner ya da çıkar. Petrol fiyatları yüksekken Türkiye'nin büyüme oranı daha yüksekti. Petrolün parasını kazanır ödersiniz, bugün düşük petrol fiyatları Türkiye'nin cari açığına olumlu katkıda bulunuyor ama diğer yandan da ihracat pazarlarımızı vuruyor. Üreten bir ekonomi olduğunuz taktirde petrol veya doğalgaz fiyatının inmesi çıkması, kur, Amerika veya Avrupa merkez bankalarının aldığı kararlar sizi çok ilgilendirmez, yeter ki cari açığınızı finansal önlemlerle değil tükettiğinizi kendiniz üreterek çözün" diye konuştu.

Spekülatif atmosfer

TL'nin Dolar karşısında aşırı değer kaybetmesinin spekülatif atmosferden kaynaklandığını dile getiren Yavuz, bu durumun petrol fiyatlarının olumlu etkisini belirli ölçüde ortadan kaldırdığını söyledi. "Mevcut iç tartışmalar ortadan kalktığında, Merkez Bankası'nın herhangi bir faiz arttırımına gerek kalmaksızın doların 2,80'lerin altına dönmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"Şaşırıyorlar ama yatırımlarımız devam ediyor"

Goldman Sachs'la gerçekleştirdikleri anlaşma sonucu Türkiye'ye 1,3 milyar dolar nakit girişi sağlandığını hatırlatan Kenan Yavuz, "Bizim projelerimizi yatırımlarımızı olumsuz etkileyen hiçbir etmen yok. Bu insanlara şaşırtıcı gelebilir. Herkeste garip bir şekilde atmosfer oluştu, sanki her şey kötü gidiyormuş gibi. Bu doğru değil, Goldman Sachs'la yaptığımız bu işbirliği durumun böyle olmadığının en büyük göstergelerinden birisi" diye konuştu.

STAR Rafineri'nin yüzde 29'u tamamlandı

Kenan Yavuz, STAR Rafinerisi'ne şu ana kadar 2 milyar dolar harcama yaptıklarını ve yüzde 29'luk bitirme oranına ulaştıklarını anlattı. Yavuz, rafinerinin açıklandığı şekilde 2018'de faaliyete geçeceğini söyleyerek, "Rafineride biz ithalata rakip geliyoruz, üreteceğimiz bütün ürünler şu anda yüzde 100 ithal ürünler. 10 milyon ton kapasitemizin tamamı Türkiye'nin ithalatını azaltacak, bu tam bir yerlileştirme, ithal ikamesi projesi. Türkiye'ye döviz tasarrufu sağlayacak, teknoloji getirecek ve Petkim'in bugün ithal ettiği ürünleri de yerlileştirecek" dedi.

Bu haber toplam 1644 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim