• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kaçak elektrik payı dağıtım şirketlerine gitti

Kaçak elektrik payı dağıtım şirketlerine gitti
Elektrikteki kayıp-kaçak bedeli, tüketicilerin açtığı davayı kazanmasının sonucu olarak 1 Ekim 2015'ten itibaren faturadan kaldırıldı. Ancak bu pay aboneye indirim olarak yansıtılmadı.

Elektrikteki kayıp-kaçak bedeli, tüketicilerin açtığı davayı kazanmasının sonucu olarak 1 Ekim 2015'ten itibaren faturadan kaldırıldı. Ancak bu pay aboneye indirim olarak yansıtılmadı, bunun yerine dağıtım şirketlerinin aldığı hizmet bedelleri kayıp-kaçak payı kadar artırıldı. Tüketicinin kazandığı indirimi iktidar, dağıtım şirketlerine aktardı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli olan yeni tarifeyle elektriğe gizli zam yapıldığını açıkladı. Faturalarda artık enerji bedeli, kayıp-kaçak bedelinin olmadığını kaydeden EMO, bu kalemlerin yerine dağıtım, iletim, perakende hizmet bedeli kalemlerinin artırıldığını vurguladı. Açıklamada, gizli zammın, konutlarda yapılması gereken yıllık 146 milyon 834 bin liralık indirimi yok ettiğini belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası'nın açıklamasına göre elektrikte “maliyet bazlı fiyat mekanizması” adı verilen sistem otomatik zam mekanizması olarak kullanılıyor. 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli yeni elektrik tarifesiyle enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedelindeki düşüşler tüketicilere yansıtılmadı.

EMO'nun hesaplamalarına göre elektrik tarifesindeki kalem oyunlarıyla asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL'lik indirimin buharlaştırıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Bu indirimler şirketlerin tahsil edecekleri dağıtım ve perakende hizmet bedellerine yapılan zamla buharlaştırılırken, TEİAŞ`ın tahsil ettiği iletim bedeli de artırıldı. Böylece yurttaşların elektrik tarifesi değiştirilmezken, sektörün zam talepleri de örtülü bir şekilde karşılanmaya devam edilmiş oldu.” denildi.

EPDK tarafından yapılan değişiklikle kayıp-kaçak bedellerinin faturadan kalkmasının bir kıymetinin kalmadığı da vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Konut tarifesinde ‘dağıtım' bedeline yüzde 5,09, ‘perakende satış hizmet' bedeline yüzde 4,58, ‘iletim' bedeline yüzde 5,66 zam yapıldı. ‘Dağıtım' ve ‘perakende satış hizmet' bedellerine yapılan zam, elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına aktarılırken; ‘iletim' bedeline yapılan zam ise elektrik iletim şebekesini yöneten ve kâr-zarar dengesi kurması gereken kamu şirketi Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) bilançolarına yansıyacak.”

YENİ TARİFEDE TRT YİNE KAYRILDI

Açıklamada, TRT payının durumu ise şöyle anlatıldı: “Tarife üzerinden tahsil edilen TRT payıyla ilgili yargı kararının ardından TRT payının kayıp ve kaçak bedeli üzerinden alınmayarak, yalnızca net enerji bedeli ile sayaç okuma hariç olmak üzere perakende hizmet bedeli üzerinden tahsil edilmesi gerekmekte. Tarifede TRT'nin gelir kaybına da bir orta yol çözüm arayışı yansımıştır.

Özellikle kamu yayıncılığı açısından seçim dönemlerinde daha kritik bir öneme sahip olan TRT'nin iktidar güdümlü yayın politikası nedeniyle sanayi ve ticarethaneler üzerinden fonlanması öngörülmüştür. Son yapılan tarife düzenlemesinde meskenlerin tersine kayıp kaçak bedellerinde büyük indirimler yapılan sanayi ve ticarethane abonelerinin net enerji bedelindeki indirim meskenlere göre oldukça sınırlı tutulmuştur. Bu uygulama net enerji bedeli üzerinden tahsil edilecek TRT payını yüksek tutmaya yarayacak. TRT payının tahsil edileceği diğer kalem olan perakende hizmet bedeli ise tüm tarife türleri için aynı oran ve tutarlarda artırıldı.”

4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL'lik indirimin buharlaştığını belirten  EMO şunları kaydetti: “Bu rakam bütün konutlar göz önüne alındığında yıllık 146 milyon 834 bin 589 TL'ye ulaşıyor. Dolayısıyla söz konusu tarife düzenlemesinde artırılan iletim bedeli hariç olmak üzere zamlandırılan dağıtım ve perakende satış hizmet bedelleri kalemleriyle özel dağıtım şirketlerine 119 milyon 823 bin liralık doğrudan aktarım yapılmış oldu.”
Üsame Ünal/Zaman

Bu haber toplam 1546 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim