• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Mersin'de çöpten enerji üretilecek

Mersin'de çöpten enerji üretilecek
Mersin'de çöplerin geri dönüşümünden enerji üretmek için yapılan "Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Sistemi" kuruluyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz:  "Bu alana, kurulacak tüm tesislerimiz devreye girdikten sonra yaklaşık saatte 10 MW elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Bu 10 MW elektrik enerjisi yaklaşık 43 bin konutun yani Anamur, Aydıncık, Mut, Gülnar ve Çamlıyayla ilçelerinin toplam nüfusuna eşdeğer aydınlatma enerjisini karşılayabileceği anlamına gelmektedir"

Mersin'de çöplerin geri dönüşümünden enerji üretmek için yapılan "Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Sistemi"yle, 5 ilçenin toplam nüfusuna eşdeğer aydınlatma enerjisinin karşılanması hedefleniyor.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Eman Enerji Limited Şirketi işbirliğince Mersin 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan geri dönüşüm sisteminin 1. etabının açılış törenindeki konuşmasında, tesisin, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre bağlamında önemli olduğunu söyledi.

Böyle bir tesisin faaliyete geçirilmesinden dolayı mutlu olduklarını kaydeden Çakacak, "Bu tesis gibi örnekleri çoğaltmak için gerekli tüm çabayı birlikte göstermek durumundayız. Çünkü çevre bizim çevremiz, bu çevrede birlikte yaşıyoruz, gelecek kuşaklara da yaşanabilir bir çevre bırakmak zorundayız" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da sistemin içerisinde toplamda 24 tesis ve bölümlerin kurulacağını ifade ederek, bunların içerisinde oksijensiz çürütme tesisinden, ambalaj atığı ayrıştırma tesisine kadar önemli merkezlerin olacağını anlattı.

Tesislerin, çöp depolama alanında kendiliğinden çürüme sonucu oluşan biyogazı elektrik enerjisine dönüştürdüğünü belirten Kocamaz, "Bu alana, kurulacak tüm tesislerimiz devreye girdikten sonra yaklaşık saatte 10 MW elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Bu 10 MW elektrik enerjisi yaklaşık 43 bin konutun yani Anamur, Aydıncık, Mut, Gülnar ve Çamlıyayla ilçelerinin toplam nüfusuna eşdeğer aydınlatma enerjisini karşılayabileceği anlamına gelmektedir" dedi.

Tesisle birlikte artık çöplerin bir katı atık olarak görülmeyeceğini vurgulayan Kocamaz, şöyle devam etti:

"Üretilecek elektrik enerjisinin satışından, belediyenin kasasına her yıl yaklaşık 15 milyon lira girecek. Önümüzdeki kısa süreçte Tarsus ve Silifke ilçelerinde de bu tesisler hayata geçirilecek. Bizler de eski belediyecilik anlayışından çok uzaklaşarak, sadece çöpleri toplamaktan öte çöplere işlev kazandıran bir belediye haline geleceğiz. Bu tesis ile Mersinliler artık katı atıkları bir çöp olarak değil, enerji ortaya çıkaran bir değer olarak görecek. Eğer bir kent çöpünden bile değer üretiyorsa 'o kent teknolojiyi en iyi şekilde kullanabiliyor ve kente en iyi şekilde fayda sağlayabiliyor' demektir."

Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli de Türkiye'de çöplerden elektrik üretiminin 2005 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, teşvikler sürdüğü müddetçe benzer yararlı yatırımların artacağına dikkati çekti.

Konuşmaların ardından, Vali Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili adayı Lütfi Elvan, MHP Mersin Milletvekilleri Ali Öz ve Baki Şimşek, Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, İl Müftüsü Ali Melek ve ilçe belediye başkanlarınca tesisin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışın ardından protokol üyeleri, tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Bu haber toplam 1959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim