• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

ABD fosil yakıtları terk ediyor

ABD fosil yakıtları terk ediyor
ABD, 2050 yılına kadar tüm enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlayabilir.

ABD, yirmi–otuz yıl içinde fosil yakıtları saf dışı edip yüzde yüz temiz, yenilenebilir enerji kullanır hale gelebilir. Ülkenin kömür, petrol, doğalgaz ve nükleer enerjiden nasıl kurtulacağına yönelik olarak her eyalet için farklı bir strateji belirleyen Stanford Üniversitesi profesörlerinden Mark Jacobson’ın cüretkâr vizyonu bu yönde.

Günümüzde ABD elektriğinin ancak yüzde 13’ü yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. Jacobson’ın hedefine ulaşmaksa, Apollo programı, eyaletler arası otoyol sistemi, nükleer bomba ve ordunun II. Dünya Savaşı cephanesinin tamamı gibi, ülkenin bugüne dek tamamladığı en iddialı projelerinden birkaçını, üstelik aynı anda, gerçekleştirmesiyle eş anlamlı. Yenilenebilir enerji üretip depolayan sistemler inşa etmeyi ve kurmayı içeren bu değişimin maliyeti kabaca 15 trilyon dolar –yani her bir Amerikalı başına 47 bin dolar.

Peki, bunun için ne gerekecek? 78 milyon çatı güneş sistemi, yaklaşık 49 bin ticari güneş santrali, 156 bin açık deniz rüzgâr türbini ve ek olarak da dalga enerjisi ve jeotermal sistemler. Karada yerleşik rüzgâr çiftlikleri için, futbol sahasından uzun kanatları olan 328 bin türbin gerekecek. Bu çiftlikler Kuzey Carolina büyüklüğünde bir araziyi kaplayacak. Ancak burada, fosil yakıt üretiminin de arazileri tükettiği noktasına değinmekte yarar var. Maden şirketleri, geçtiğimiz yüzyılda ABD ve Kanada’nın Büyük Ovalar’ında 2,5 milyon petrol ve doğalgaz kuyusu açtı. Adı geçen bölgelerde 2000–2012 arasında kurulan kuyular, rampalar, yollar ve depolama tesisleri New Jersey’nin yayıldığı alandan çok daha büyük bir bölgeyi kaplıyor. Jacobson, fosil yakıtların yenilenebilir olanlarla değiştirilmesi halinde tüm bu alanın ıslah edilebileceğini öne sürüyor.

Bu haber toplam 2578 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim