• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

'İran'da ihraç edecek kadar gaz yok'

'İran'da ihraç edecek kadar gaz yok'
İran Petrol Bakanı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Zemaniniya, İran'da Avrupa'ya ihraç edecek kadar petrolün olmadığını söyledi.

Avrupa'ya petrol ihracatının ancak 5-6 yıl sonra gündeme gelebileceğini söyleyen İran Petrol Bakanı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Emir Hüseyin Zemaniniya, 'Şu an o kadar gazımız yok' açıklamasını yaptı

Başkent Tahran'da Homa Otel'de düzenlenen Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu (GECF) Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Zengene, "İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hattıyla sevk edilmesinin Türkiye'nin alacağı karara bağlı olduğunu" söyledi.

Zengene, "İran gazının Avrupa'ya Türkiye topraklarından nakledilmesi Türkiye'nin alacağı karara bağlıdır. Türkiye bu konuya nasıl yaklaşıyor? İran gazını satın alıp kendisi mi ihraç edecek, yoksa, İran kendisi ihraç edecek Türkiye'ye transit parası mı ödeyecek? Türkiye'nin gazın intikali için belirleyeceği ücret ne olacaktır? Eğer fiyatlar şu ana kadar olduğu gibi yüksek olursa Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) göndermek durumunda kalacağız" dedi.

'Alternatifleri çoğaltma durumundayız'

Yine, petrol ürünleri üretimi ve ihracatı konusundaki ülke stratejisi üzerine sorulan bir soruya Zengene, "Zor duruma düşmemek için petrol ürünlerimizi çeşitli ülkelere ihraç etme stratejisi güdüyoruz. İthal edenler de böyledir. Farklı ülkelerden birlikte alış yaparlar. Mesela, Türkiye bize, Avrupa'ya gazımızı ihraç etmek için izin verecek mi vermeyecek mi diye beklemeyiz. İhracat alternatiflerimizi çoğaltma durumundayız" şeklinde cevap verdi.

'Avrupa'ya gönderecek kadar gaz yok'   

Öte yandan, GECF Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı öncesi İran Petrol Bakanı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Emir Hüseyin Zemaniniya AA muhabirinin aynı sorusunu, "İran'da Avrupa'ya gönderecek kadar gazın bulunmadığını" yanıtını verdi.

Zemaniniya, "Avrupa'ya gönderecek kadar ne gaz, ne de LNG üretememekteyiz. Şu an o kadar gazımız yok. İç tüketimimiz çok fazla. Kısa zamanda da Avrupa'ya gönderecek gazımız bulunmamaktadır. Bunun ancak 5-6 yıl sonra mümkün olabileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2472 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim