• BIST 9679.8
  • Altın 2487.92
  • Dolar 32.42
  • Euro 34.4592
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Ham petrol fiyatları son 7 yılın en düşük seviyesine ulaştı

Ham petrol fiyatları son 7 yılın en düşük seviyesine ulaştı
Ham petrol fiyatları son 7 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Rusya Ekonomi Bakanı, 40 dolar seviyesinin ekonomiye zarar vereceğini duyurdu.

Dünya çapında en yaygın olarak kullanılan Brent türü ham petrolün varil başına fiyatı, güne 42.92 dolardan başladıktan sonra yüzde 5,4'lik değer kaybıyla 40,61 dolara kadar geriledi ve Aralık 2008'den beri en düşük seviyesine indi.

Amerikan tipi Batı Teksas ham petrolün de varil başına fiyatı güne 39,58 dolardan başladıktan sonra yüzde 5,2'lik düşüş kaydederek 37,51 dolara kadar düştü ve Şubat 2009'dan beri en düşük seviyesine ulaştı.

RUSYA EKONOMİ BAKANI: "EKONOMİMİZE ZARAR VERECEK"

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev petrol fiyatlarının 40 dolar seviyesinde kalması halinde ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayacağını belirtti.

Ulyukayev fiyatların bu seviyelerde kalmasının bankacılık sektörü veya bütçede bir risk yaratmasa da ekonomik büyümeyi sekteye uğratabileceğini dile getirdi.

"BÜYÜMEDE POZİTİF TRENDE GEÇEMEYİZ"

Bir televizyon kanalına konuşan Rus Bakan, petrol fiyatlarında oynaklığın yılın ikinci yarısında azalacağını ve pozitif dinamiklerin geri geleceğini öngörerek 2016 için 50 dolar/varil ortalama fiyat beklentisinin makul olacağını savundu.

Ulyukayev "Gelecek yıl fiyat ortalama 40 dolar/varil seviyesinde kalırsa temel ekonomik göstergeler, sanayi üretimi, büyüme, yatırım ve tüketici talebinde pozitif trende geçemeyeceğiz" diye konuştu.

Bu yılın 2. çeyreğinde %4.6 daralan Rusya ekonomisi yılın 3. çeyreğinde % 4.1 daralmıştı. Bakan Ulyukayev bu yıl büyümenin %3.7 düşeceğini öngörüyor.

OPEC'İN PETROL POLİTİKASI YÜZÜNDEN

Petrol fiyatları OPEC'in mevcut petrol üretim politikasının devamına karar vermesinin ardından rekor küresel arz fazlasının süreceği spekülasyonuyla altı yıldan daha fazla sürenin en düşük seviyesinde seyrediyor.

ABD'DE PETROL STOKLARI ARTIYOR

Mallinson, küresel petrol piyasasında artan arz fazlasına da dikkati çekerek, bu durumun petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunun altını çizdi.

ABD'de ham petrol stokları 10 hafta üst üste artarak, geçen çarşamba günü 489,4 milyon varile ulaşmıştı.

Uzmanlar, küresel arzın, toplam ham petrol talebinden günlük 2,5 milyon varil daha fazla olduğunu ve bunun petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebileceğini öne sürüyor.

DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 3555 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim