• BIST 9548.09
  • Altın 2499.516
  • Dolar 32.4907
  • Euro 34.5737
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Deniz üstü rüzgar çiftliğimiz 2025'e hazır

Deniz üstü rüzgar çiftliğimiz 2025'e hazır
En temiz enerji üretim biçimi olarak kabul edilen deniz üstü rüzgar gülü çiftliği Türkiye'ye de kurulacak. İlk projenin 2016'da başlayıp 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.

Türkiye'nin ilk Deniz Üssü Rüzgar Çiftliği projesi 2016 yılında başlayıp 2025 yılında tamamlanacak. Proje sayesinde Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 40'ı karşılanacak.

TÜRKİYE'YE DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR GÜLÜ ÇİFTLİĞİ

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Türkiye'nin ilk Deniz Üstü Rüzgar Çiftliği Standartları'na ilişkin değerlendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Rektörlük binası senato odasında yapılan toplantıya, Türkiye Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türk Standartları Enstitüsü ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bölümü'nden üst düzey yetkililer, Birleşik Krallık Büyükelçiliği'nden görevliler, ODTÜ ve İTÜ'den öğretim görevlileri ve şirketlerden yöneticiler katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin henüz kullanılmamış 40 GW'a yakın çevre dostu rüzgar enerjisi potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekildi. Projenin ilk aşaması yaklaşık iki yıl sürecek. Sonrasında ise Türkiye'nin sahil şeridi hakkında ayrıntılı bir araştırma yapılacak ve ihaleyi alan kuruluşlar 800 MW'lık üç adet deniz üstü rüzgar çiftliği inşa edecek.

"2016 YILINDA BAŞLAYACAK"

Toplantıda konuşan Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Çiftlikleri Teknik Standartları Koordinatörü Kamran Khalid Ghouri, Türkiye'nin havacılık yöntemlerini kullanarak, Birleşik Krallık ile İskandinav ülkelerinden deneyimli ortaklarla yapılacak işbirliği sayesinde, projeyi başarıyla tamamlayacağını söyledi. Projenin 2016 yılında başlamasını öngördüklerini kaydeden Ghouri," Projenin, 2025'te tamamlanmasını bekliyoruz. Bu sürecin sonunda bütün Antalya bölgesi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılama konusunda kendi kendine yeter bir duruma gelecek. Üstelik, 6 binden fazla kişiye de endüstri alanında istihdam sağlanacak. Böylece, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası da değişecek. UAÜ, ODTÜ ve İTÜ gibi üniversiteler de, deprem yükü ve yüzer temel tabanları gibi ciddi sorunların çözümünde destek vermek amacıyla projeye dahil olacak. Proje, güneş enerjisinden elektrik üretimi gibi başka projeleri de tetikleyecek. Rüzgar gücüyle üretilecek enerji sayesinde ise güney bölgesisinin tamamı, elektrik üretimi bakımından tamamen kendi kendine yeter bir duruma gelecek" diye konuştu.

PROJENİN MALİYETİ

Projenin 2 milyar Euro'ya malolması bekleniyor. Proje kapsamında 8 ile 9 bin arasında rüzgar tribünün kullanılacak.

Bu haber toplam 3037 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim