• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Kerkük- Ceyhan petrol boru hattında patlama

Kerkük- Ceyhan petrol boru hattında patlama
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kerkük-Ceyhan boru hattına 25 Şubat'ta terör örgütü PKK tarafından saldırı düzenlendiğini, petrol akışının durdurulması nedeniyle yangın çıkmadığını açıkladı.

Asker, polis ve sivil vatandaşlara pusu kuran bölücü terör örgütü PKK, Türkiye'nin enerji nakil hatlarını hedef aldı. Teröristlerin uzun süredir hendek ve barikatlara bomba tuzakladığı Şırnak'ın İdil ilçesinde askeri operasyonlar sürerken, PKK'nın bölgeden geçen Kerkük- Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na sabotaj düzenlediği ortaya çıktı. PKK, petrol taşıyan hattın 46 inçlik borusunu hedef aldı. Daha önceki saldırılar nedeniyle zarar gören hat, tadilatta olduğu için büyük bir facia önlendi. 

KAOS ORTAMI OLUŞTURACAKLARDI

İlçenin hemen kıyısından geçen BOTAŞ'a ait petrol boru hattına sabotaj ihtimali uzun zamandır konuşuluyordu. Boruya yapılacak bir sabotajın günler sürecek ve ilçenin tümünü tehdit edecek bir yangına ve ülke genelindeki bir petrol sıkıntısına neden olabileceği belirtiliyordu. PKK'nın boru hattını hedef seçmesinin de altında bu yatıyordu. Ancak enerji yönetimi ve kolluk güçleri, bu tür saldırıları önlemek için hatlarda önlemleri artırdı. Boru hattının tadilatta olması nedeniyle petrol akışı olmaması olası bir yangını da önledi. Kuzey Irak'tan ve Kerkük'teki sahalardan Ceyhan limanına günde yaklaşık 600 bin varil petrol taşıyan boru hattı 17 Şubat'tan bu yana kapalı. Doğusunda enerji kaynakları açısından ihracatçı, batısında ise ithalatçı ülkelerle çevrili konumdaki Türkiye, büyüyen ekonomisi, dinamik enerji pazarı ve jeostratejik konumuyla enerji koridorlarının merkezinde yer alıyor. Bu nedenle de boru hatları PKK'nın hedefi haline geliyor. 

KUZEY IRAK'A GÜNLÜK ZARAR 15 MİLYON DOLAR

PKK saldırılarından Türkiye kadar Kuzey Irak da zarar görüyor. Enerji uzmanları, bölgede PKK saldırıları nedeniyle petrol sevkiyatının durdurulmasının enerji şirketlerine ve Kuzey Irak'ın gelirlerine zarar verdiğini vurguluyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarından Ceyhan boru hattı kullanılarak yapılan ham petrol sevkiyatının güvenlik sorunları nedeniyle bir süre daha başlayamayabileceği belirtiliyor. Hattın kapalı olmasının Kuzey Irak'a günlük zararı 15 milyon doları buluyor.

Bakanlıktan patlama sonrası ilk açıklama!

Enerji Bakanlığı, Kerkük-Ceyhan boru hattında yaşanan patlamalar ve sevkiyattaki son duruma yönelik açıklama yaptı

Yazılı olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden Irak’tan ülkemize gerçekleştirilmekte olan hampetrol sevkiyatı, terör örgütü PKK'nın sabotajları ve alınan geçici güvenlik tedbirleri çerçevesinde 17 Şubat 2016 tarihinde durdurulmuştu. Son olarak 25 Şubat 2016 tarihinde İdil İlçesinde bulunan boru hattının yaklaşık 65,4. kilometresinde terör örgütü tarafından patlama gerçekleştirilmiştir. Petrol akışının durdurulması nedeniyle yangın yaşanmamıştır. Ancak 40" ve 46" çapındaki borularda hasar meydana gelmiştir. 

Ayrıca güvenlik güçlerimiz hat üzerinde birden fazla noktada bombalı düzenek tespit etmişlerdir. 
Yaşanan gelişmeler terör örgütünün bölgesel istikrarı ve işbirliklerini hedef almak için her tür girişimde bulunabileceğini, uluslararası ticaret için büyük bir tehdit olduğunu bir kez daha göstermiştir. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin en önemli gelir kaynağı olan Kerkük-Yumurtalık petrol hattına yapılan bu saldırılar, terör örgütü PKK'nın bölgedeki Kürtlerin refahı ve geleceği için en büyük engel olduğunu ispat etmiştir.  

Boru hattında yaşanan hasarın ivedilikle giderilmesi için çalışmalar başlatılmış, hattın güvenliği için de gerekli önlemler alınmıştır. Sevkiyatın en kısa zamanda tekrar başlatılması öngörülmektedir.”

Bu haber toplam 1589 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim