• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Dünyanın petrol devlerinden biri Rusya’dan kaçıyor

Dünyanın petrol devlerinden biri Rusya’dan kaçıyor
Ünlü ekonomi dergisi Forbes, 1966 yılında kurulan ve dünyanın önde gelen petrol şirketi Vitol şirketinin, Rusya’da petrol çıkarma alanında tüm aktiflerini birkaç ay önce sattığını açıkladı.

Vitol şirketine ve bahse konu olan satış anlaşmasına yakın olan kişi, Forbes dergisine verdiği demeçte, “Geçen yıl Vitol, Rusya’daki tüm projelerini sattı” dedi.

İsmi açıklanmayan yetkili, satılan petrol yataklarının büyük olmadığını, ama birbirine yakın bulunduğu için kârlı olduğunu ifade etti.

Vitol şirketinin söz konusu yataklardan çıkardığı petrolün yarısını Rusya’nın içinde sattığı, yarısını ise yurtdışına ihraç ettiği belirtildi. Vitol şirketinin Rusya’daki aktiflerin değerinin 50 ile 100 milyon dolar arası olduğu tahmin ediliyor.

Vitol'un basın servisi, konu ile açıklama yapmaktan kaçındı.İsmi gizli tutulan yetkili kişi, söz konusu aktiflerin İsveç’li Petrogrand şirketi tarafından satın alındığını ifade etti. Petrogrand sahiplerinin isimleri ise açıklanmadı. Petrogrand şirketi de konuyu yorumlamadı.

VITOL HAKKINDA

Vitol, çok bilinen bir şirket değil, fakat petrol ticaretinde dünyanın en büyük özel şirketi konumunda.Günlük ham petrol ticareti 5 milyon varilin üzerinde olan şirketin, cirosu Chevron ve Toyota’yı geride bırakıyor.1966 yılında Hollanda’nın enerji başkenti Rotterdam’da kuruldu. Dünyanın en büyük bağımsız enerji ticareti şirketleri arasında yer alıyor..Günlük ham petrol ticareti 5 milyon varilin üzerinde.Avrupa’ya yılda 25 milyar metreküp gaz ticareti yapıyor.

Houston, Moskova, Dubai ve Singapur gibi dünyanın önemli merkezlerinin dahil olduğu 30’un üzerine bölgede ofisi; 3 bin 316 çalışanı bulunuyor. Petrol ticaretinde dünyanın en büyük özel şirketi. Şirketin geliri Chevron veya Toyota’dan daha fazla; fakat ismini bilenler çok değil.Chevron ve Toyota’dan daha fazla kazanıyor

Vitol’ün 57 yaşındaki CEO’su Ian Taylor, Fortune’a yaptığı açıklamada, “Petrolü bir yerden alıp, başka bir yere satıyoruz. Amacımız kar etmek” diyor.  Yaklaşık 350 tane ortağı olan Vitol, eğer borsada işlem görüyor olsaydı, Fortune 500 listesinde, Chevron ve Toyota’nın önünde, 7. sırada yer alacaktı.

Uzmanlar, Vitol’ü sektördeki “gizli el” olarak tanımlıyorlar. Şirketin ismini duymuş olmalarına rağmen, şirket hakkında detaylı bilgiye sahip değiller. 

Vitol, risk yönetiminde gösterdiği başarı sayesinde, birçok şirketin iş yapmaktan çekindiği ülkeyi müşterileri arasına dahil edebiliyor. Vitol’ün geçtiğimiz senelerde iş yaptığı ülkeler arasında Yunanistan, Mısır ve Yemen gibi güven sorunu yaşayan ülkeler bulunuyor.

Bu haber toplam 1260 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim