• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Yapay ağaçlardan enerji üretilecek!

Yapay ağaçlardan enerji üretilecek!
ABD'de araştırmacıların duyurduğu yeni bir rüzgâr enerjisi formuna göre, küçük, yapay, mekanik ağaçlar üzerinde rüzgarın meydana getirdiği titreşimlerden enerji üretilmesi mümkün olabilecek.

ABD'de araştırmacıların duyurduğu yeni bir rüzgâr enerjisi formuna göre, küçük, yapay, mekanik ağaçlar üzerinde rüzgarın meydana getirdiği titreşimlerden enerji üretilmesi mümkün olabilecek.
 
Bu yeni enerji formu, geliştirilecek cihaz üzerine uygulanan rastgele kuvvetleri elektriğe dönüştürüp enerji üretebilme fikrine dayanıyor. Araştırmacıların bulgularına göre de, elektromekanik malzemelerden yapılmış ağaç benzeri yapılar bu görev için mükemmeller.
 
Ohio State University’den projenin başındaki Ryan Harne:
 
"Binalar rüzgarla beraber çok az eğilirler, köprüler üzerinden araçlar geçtiğinde salınım yaparlar ve otomobil süspansiyonları da yollardaki bozukluklardan geçerken kuvveti emerler. Aslında bahsettiğimiz bütün bu hareketlerle ilişkili oldukça yüksek miktarlarda kinetik enerji vardır. Amacımız benzer şekilde enerjiyi kazanmak ve dönüştürmek."
 
Düşük frekanstaki titreşimler
 
Harne ve araştırma takımı, rüzgarlardan elde edilebilecek sürekli olmayan salınımlardan elektrik üretmeyi mümkün kılabilecek sistem üzerinde çalışmalar yaparken matematiksel model kullandılar. ‘Internal resonance’ olarak bilinen bir süreci kullanan bilim insanlarının bulgularına göre; yapay, elektromanyetik bir ağaç üzerindeki yaprak benzeri yapıların yüksek genlikte ve devamlı düşük frekanstaki titreşimleri bu sistem için oldukça uygun.
 
Hipotezlerini test etmek için bilim insanları küçük, ağaç benzeri bir cihaz da geliştirdiler. Yapılan deneylerde ağaç üzerindeki titreşimler gözle görülemeyecek seviyede küçük olsa dahi az miktarlarda elektrik üretilebildiği gözlemlendi. Bu küçük cihazın ürettiği elektrik miktarı da, üzerine uygulanan kuvvetle doğru orantılı bir artış gösteriyordu. Hatta simulasyonlara yüksek miktarlarda gürültü eklendiğinde bile, ağaç hala güçlü ve güvenilir çıkış gerilimi üretiyordu.
 
İlk aşamada hedef: Yollar ve köprüler
 
Bulguları Journal of Sound and Vibration'da yayımlanan araştırmanın bundan sonraki aşamasında geliştirilen sistemin yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması araştırılacak. İlk aşama olarak da araştırmacılar bu teknolojiyi yollar ve köprüler gibi yapıları gözlemleyen sensörlere güç sağlamak için kullanacaklar.
 
Bu sistemin daha da verimli hale getirilmesi ile, devasa boyutlardaki rüzgar enerjisi santrallerinin yerini daha küçük ağaç benzeri sistemler alabilir.

 

Bu haber toplam 1560 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim