• BIST 9555.59
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Kayseri'de semt pazarları elektrik üretiyor!

Kayseri'de semt pazarları elektrik üretiyor!
Kayseri'de Melikgazi Belediyesinin yaşama geçirdiği projeyle güneş enerjisi panelleri yerleştirilen mahalle pazarlarında elektrik üretimine başlandı.

Proje alanında bir an önce 8 bin metrekare kapalı sahası bulunan ve Türkiye'nin en büyük kapalı mahallepazarlarından biri olan Yıldırımbeyazıt Mahalle Pazarı'nın çatısına güneş enerjisi panelleri heyetti .
 
Her biri 250 vatlık 3.000 panel yerleştirilen pazar yerinden senede , 750 konutun elektrik ihtiyacına isabet iştirak eden 1 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi ve 400 bin TL gelir ele geçirilmesi amaçlaniyor .
 
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yaptığı açıklamada , kamu yatırımı olarak bu vakte kadarki en büyük güneş enerjisi yatırımını Yıldırımbeyazıt Mahalle Pazarı'nda yaşama geçirdiklerini ifade etti .
 
Semt pazarlarını yaparken yalnızca haftada bir gün alım satım yapılabilen alanlar olarak değil, çok fonksiyonlu olarak tahmin ettiklerini vurgulayan Büyükkılıç, pazar yerlerinin bedava kablosuz web hizmeti sunulması sebebiyle gençlerin, çocukların, yetişkinlerin bir bağlamda randevu noktası olduğunu , bununla birlikte pazar kurulmadığı günlerde emniyetli bir otopark hizmeti verdiğini ifade etti.
 
Pazar yerlerinin altını bu kadar etkin kullanırken çatı kısımlarının yıllardır atıl ve boş kaldığına dikkati çeken Büyükkılıç, şunları kaydetti: 
 
"Devasa boş sahaları değerlendirebilmek için pazar yerlerinin üzerine güneş enerjisi panelleri yerleştirmeye başladık. İlk olarak Yıldırımbeyazıt Mahalle Pazarı'nın üzerinde 7 bin 200 metrekarelik meydanda 750 kilovatsaatlik güneş enerjisi santrali oluşturduk . Her biri 250 vatlık 3.000 panel yerleştirdik. Buradan kış mevsiminde gün içerisinde aşağı yukarı 3.000 300 kilovatsaat elektrik enerjisi üretiyoruz. Yazın bu 4 bin 500 kilovatsaatlere kadar çıkacak. Senede 1 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmesi amaçlaniyor . Bu rakam 750 konutun elektrik ihtiyacının karşılanması manasına geliyor. Ürettiğimiz enerjinin bir miktarını pazar yerinin aydınlatma ve diğer ihtiyaçları için kullanıyoruz geri olan kısmını da Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'ne satıyoruz."
 
Yıllık 400 bin TL gelir elde edilecek
 
Santralin 1 milyon 800 bin TL maliyeti olduğunu ve yaklaşık 5 yıl içerisinde kendisini amorti etmesini beklediklerini belirten Büyükkılıç, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'ne satılan enerjiden senede 400 bin TL gelir beklediklerini, bunun da belediye için önemli bir yatırım olduğunu ifade etti .
 
İşin ekonomik getirisinden fazla, hem yenilenebilir enerjiyi aynı zamanda çevreci anlayışı önemseyen bir yaklaşım içerisinde olmaya çalıştıklarını aktaran Büyükkılıç, projenin pekçok kentte örnek teşkil edeceğini ve atıl alanların çok verimli şekilde değerlendirilmesine olanak tanınacağına inandığını altını çizdi .
 
Büyükkılıç, kullanılan panellerin tamamının yerli olduğu ifade ederek , sözlerini şöyle tamamladı: 
 
"Kayseri'de Melikgazi Bölgesi'nde Mimarsinan Organize Sanayi'nde özel pazarın ürettiği panelleri kullanarak yerli üreticiyi desteklemiş olduk. Sermayenin yurt içerisinde kalmasını sağladık. Bu çalışmayı 5 pazar yerinde daha yaşama geçireceğiz. Şu anda ikincisinin ihalesi yapıldı, kurulum çalışmaları aynı ritimde devam ediyor. Diğer pazar yerleri de proje aşamasında. En kısa zamanda bunlar da faaliyete geçecek. Bize ilave eleman ya da yük getiren bir yatırım değil. Yıllardır boş duran atıl bekleyen pazar yerinin üzerini panellerle donatmış olduk. Altını ayrı üstünü ayrı değerlendiriyoruz. Güneş nimetinden her yönüyle faydalanmanın yollarını arıyoruz."

Bu haber toplam 1263 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim