• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türk-Rus ilişkilerinde 'Türk Akımı' etkisi

Türk-Rus ilişkilerinde 'Türk Akımı' etkisi
St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Romanova, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi ve ülkeler arası güven inşa edilebilmesi için bir çözüm olabileceğini söyledi.

Rusya'daki St. Petersburg Devlet Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Tatiana Romanova, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi ve ülkeler arası güven inşa edilebilmesi için bir çözüm olabileceğini söyledi.

Romanova, yaptığı açıklamada, iptal edilen Güney Akım projesi yerine inşa edilmesi planlanan ve Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesiyle ilgili tartışmaların son dönemde enerji gündeminin ön sıralarında yer aldığını belirtti.

Projelerle ilgili sık sık gündeme gelen açıklamaların "spekülatif" ifadeler içerdiğine işaret eden Romanova, "Şu anda Güney Akım ya da Türk Akımı'ndan bahsedemeyiz. Rusya'nın Avrupa ve Türkiye ile ilişkilerinin yanı sıra düşen petrol ve doğalgaz fiyatları da proje için adım atılması konusunda ülkenin cesaretini kırıyor. Öte yandan, Gazprom'un yeterli kaynaklara sahip olmaması da bir diğer nokta" ifadelerini kullandı.

Romanova, Türk Akımı projesiyle ilgili görüşlerin ve konuşmaların ilk günden beri farklı şekillerde gündeme getirildiğini hatırlatarak, "Türk Akımı projesi gibi doğalgaz altyapı projeleri teoride iki ülke arasında güven inşa etmek ve bozulan ilişkileri düzeltmek için bir çözüm olabilir ama şu an bundan uzağız." diye konuştu.

"Türkiye artık Rusya'ya güveniyor mu?"

Stockholm'de bulunan İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rusya Uzmanı Ingmar Oldberg de Avrupa'nın, Güney Akım projesinin önüne engeller çıkarttığını ve bu direniş nedeniyle projenin "öldüğünü" belirterke, Rusya'nın, Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz için Ukrayna'yı birkaç yıl daha kullanacağını savundu.

Oldberg, Türk Akımı'nın tamamen Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilere bağlı olduğuna işaret ederek, "Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerinin iyi olması, projenin tekrar gündeme gelmesi gibi durumlardan bahsediliyor ancak Türkiye artık Rusya'ya güveniyor mu? Suriye'de siyasi bir çözüm bulunması Ankara-Moskova ilişkilerini düzeltecektir diye düşünüyorum. Belki de Türkiye İran'dan doğalgaz almalı ve bu gazın bir kısmını yeniden ihraç etmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber toplam 1124 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim