• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Enerji Devi Exxon, Marmara Denizi'nde doğalgaz arayacak

Enerji Devi Exxon, Marmara Denizi'nde doğalgaz arayacak
Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle petrol ve doğalgaz arama yatırımları yerinde sayarken, Exxon firması Marmara Denizi'nde doğalgaz aramayı planlıyor.

Stratejik projeler ile enerji köprüsü haline gelen  Türkiye yatırımcıların ilgi odağı oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen  Shell  Karadeniz'de kalmaya devam ederken,  Marmara Denizi'nde doğalgaz aramak için küresel bir enerji devi geliyor.

Exxon firması  Tekirdağ açıklarında doğalgaz arama planı yapıyor. ABD'li Exxon firması  Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile görüşerek ruhsat almak istediğini aktardı. Edinilen bilgilere göre henüz başvuru yapılmadı.  Karadeniz ve  Akdeniz'in yanı sıra  Marmara Denizi'nin de dünya enerji devlerinin yatırım radarına girdiğini aktaran enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili "Exxon, gelmek istiyor. Şu an verileri inceliyorlar.

TPAO ile görüşme yapılarak ruhsat alınma isteği aktarıldı. Henüz başvuru yapılmadı.  Tekirdağ'da hali hazırda 1 milyar metreküpe çıkan bir üretim var. Exxon firması bunun devamında doğalgaz araması gerçekleştirmeyi planlıyor" dedi.

MERKEZ TRAKYA

TANAP'ın yanı sıra Türk Akımı projesinin de hayata geçirilmesi ile birlikte  Trakya Bölgesi doğalgazın merkezi olacak.  Trakya'nın  İran,  Irak,  Rusya,  Azerbaycan gibi çok sayıda ülkenin yeni yatırımları için büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre  Türkiye'nin en fazla doğalgaz rezervi ve üretimi  Tekirdağ ve  Düzce'de. Malezyalı Petronas,  Türkiye ile yakından ilgilenirken, enerji yönetiminden edinilen bilgilere göre dünyanın bir başka devi  Shell de  Karadeniz'deki kuyulardan ümitli.  Shell'in  Türkiye'den ayrılmayarak  Karadeniz'i önemli projeleri arasına aldığı belirtiliyor.  

Shell dünyanın farklı ülkelerinde bazı yatırımlarını iptal ederken,  Türkiye karasularının devamı olarak gördüğü  Bulgaristan'dan da ruhsat aldı.  Shell tarafından yapılacak aramada petrolün bulunması halinde masrafın yüzde 50'si TPAO tarafından karşılanacak.  Barbaros Hayreddin Paşa gemisi burada 2013 yılında sismik çalışma yapmıştı. Çalışmada petrol ve gaza ilişkin jeolojik yapı tespit edilmişti. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini artıran  Türkiye, Güney  Asya ülkeleri ile birlikte  Afrika'yı da mesken tutmuş durumda. Öncelikli olarak  Mozambik ve  Angola'da petrol arama faaliyetleri yürütülecek. Öncelik kara sahalarındaki aramalara veriliyor. 

Bu haber toplam 2997 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim