• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Bakan Eroğlu: HES'lerin çevreye zararı neredeyse yok

Bakan Eroğlu: HES'lerin çevreye zararı neredeyse yok
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından işletmeye alınan Atatürk Barajı ülke ekonomisine büyük katkı veriyor.

Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Atatürk Barajı'nın işletmeye alındığı1992'den bugüne kadar geçen 23 yıllık zaman diliminde 160 milyar kiloWatt saati aşan birenerji ürettiğini vurgulayan Prof. Dr.Veysel Eroğlu "Atatürk Barajı yalnızca bulunduğu bölgenin değil ülkemizin kalkınmasına da önemli faydalar sağladı. Yıllık ortalama 8,9 milyar kiloWatt saat enerji üretim kapasitesine sahip olan Atatürk Barajı ülke ekonomisine her yıl 2,2 milyar TL katkı sağlayabiliyor. Atatürk Barajı'nın işletmeye alınmasından bu yana geçen 23 yılda milli ekonomiye katkısı 40 milyar TL'yi aştı" dedi.

"BARAJLARIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ"-

Baraj ve HES'lerin yapımının Türkiye için tercih değil zorunluluk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu "HES'ler bazı kesimlerin söylediği gibi çevreye zarar vermez. Diğer fosil yakıtlardan üretilen enerjinin çevreye verdiği zarar ile kıyaslandığında neredeyse hiç zararı yoktur. Baraj ve HES'ler enerji üretiminin yanında insanların su ihtiyacını karşılar, taşkın zararlarının önüne geçer ve zirai alanlara sulama suyu temin eder. Aynı zamanda bölge turizmine katkı veren ve erozyona yönelik ağaçlandırmalara katkı veren bu barajların faydaları saymakla bitmez" değerlendirmesinde bulundu.

ATATÜRK BARAJINDAN ÖNCE BU TOPRAKLAR 'AY YÜZEYİ' GİBİYDİ-

Atatürk Barajı yapılmadan önce bölgenin kurak ve ziraat görmemiş bir alan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu "Atatürk Barajı'nın inşaatında çalışmaya gelen genç bir mühendisin 'Atatürk Barajı'nın arazisini ilk gördüğüm gün, Fırat'ın iki yakasında mühendisler, elektronik ölçüm aletleriyle ay yüzeyi gibi bir alanda çalışıyorlardı. Çevre yerleşimlerde, yoksulluktan güç hayvanı bile edinemeyen köylüler, karasabanı, insan gücüyle çekiyorlardı' diye anlatıyor. Atatürk Barajı, ay yüzeyi gibi canlının yaşamasına müsaade etmeyen bir coğrafyayı bereketli topraklara dönüştürdü" açıklamasını yaptı.

Atatürk Barajı ile zirai arazilerin suya kavuşmasıyla yöre halkının da refah düzeyinin arttığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bölgeye yatırımlarımız devam edecek ve sulanabilir ne kadar alan varsa buralara en modern sulama tesislerini inşa edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber toplam 2314 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim