• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

ADB'den Şah Deniz-2 için 1 milyar dolar kredi

ADB'den Şah Deniz-2 için 1 milyar dolar kredi
Asya Kalkınma Bankası, Azerbaycan'ın Şah Deniz-2 doğalgaz sahasını genişletmek için 1 milyar dolarlık finansman desteği sağlayacak.

Asya Kalkınma Bankası (ADB), dünyanın en büyük doğalgaz sahalarından biri olan Azerbaycan'daki Şah Deniz-2'yi genişletmek için 1 milyar dolarlık finansman desteği sağlamayı kararlaştırdı.

ADB'den yapılan açıklamaya göre, finansman desteği Güney Gaz Koridoru (SGC) için 500 milyon dolarlık özel sektör kredisi ve 526 milyon dolarlık da kredi garantisi şeklinde işleyecek.

ADB, bu kapsamında, uluslararası bankalar konsorsiyumu tarafından SGC'ye açılan ticari kredilerde 526 milyon doları garanti altına alacak ve böylece toplam finansman desteği 1 milyar doları bulacak. Finansman desteği ve aktarılma takvimi ADB yönetimince onaylandıktan sonra netleşecek.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen ADB'nin Orta ve Batı Asya Bölümü Genel Müdürü Sean O'Sullivan, "Şah Deniz-2 doğalgaz sahasının genişletilmesi Azerbaycan ekonomisi için uzun vadeli bir gelir akışı sağlıyor. Bunun yanında Avrupa'ya olan doğalgaz ihracatını çeşitlendiriyor. Ayrıca ADB'nin destekleri ülkenin özel sektörü için ekonomik fırsatlar ve binlerce iş imkanı yaratacak. Azerbaycan'ın komşu ülkeleri ve Avrupa ile olan bağlarını güçlendirmeye yardımcı olacak." ifadelerini kullandı.

ADB'nin Özel Sektör Operasyonları Genel Müdürü Michael Barrow ise "ADB, özel sektör penceresiyle 2015 yılında bu projeye doğrudan yardım ederek Şah Deniz gaz sahası genişletmesine güçlü bir destek gösterdi. Bu kredinin amacı Azerbaycan'ın finansman ihtiyacını karşılamak ve ADB'nin bu önemli projenin kalkınması üzerine olan inancını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'ye 70 kilometre uzaklıkta bulunan Şah Deniz-2 doğalgaz sahasında ilk etapta yılda 16 milyar metreküp doğalgaz üretilmesi planlanıyor. Bu gazın, 6 milyar metreküpünün Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ile Türkiye'ye, 10 milyar metreküpünün de Trans Adriyatik Boru Hattı ile Avrupa'ya gönderilmesi hedefleniyor.

Bu haber toplam 1091 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim