• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Elektrik kesintisinin maliyeti saatte 2 milyon TL

Elektrik kesintisinin maliyeti saatte 2 milyon TL
İstanbul’da yaşanan elektrik kesintisi hayatın akışını olumsuz etkilerken IAEE Başkanı Kumbaroğlu’na göre kesintilerin maliyeti saat başına 2 milyon TL’yi geçti.

İstanbul’da çok sayıda ilçede yaşanan elektrik kesintisi milyonlarca vatandaşı olumsuz etkilerken, konunun uzmanları kesintinin saatlik maliyetinin 2 milyon TL’nin üzerinde olduğunu belirtiyor.

Kar yağışı nedeniyle ulusal elektrik şebekesinden yeterli elektrik alınamadığı için önceki gün İstanbul’un birçok bölgesinde elektrik kesintisi yaşandı. Kesintiler saat 15.00 civarında başlarken Enerji Bakanlığı, akşam saat 21.50’de İstanbul’un tamamına yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürkan Kumbaroğlu, yaşanan kesintinin sadece İstanbul ile sınırlı kalmayıp Adapazarı ve Kocaeli’nde de hayatın normal akışını olumsuz etkilediğini söyledi. Kesintinin saat 15 sularında başladığını ve yük seviyesinin normalde artması gereken bir zaman diliminde önemli ölçüde düştüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Yük seviyesi saat 15.00’te 39.445 MWh düzeyinde seyrederken saat 17.00’de 35.375 MWh’a kadar düşmüş ve bu seviyede kalmış. Saatlik yük kaybı 4 bin MW’ı aşmış” dedi.

En pahalı tasarruf

Prof. Dr. Kumbaroğlu, iletim hatlarındaki arıza ile oluşan enerji fazlası nedeniyle sistem marjinal fiyatının 71 TL/MWh’e düştüğünü açıklayarak şöyle devam etti: “Kesintinin meydana geldiği zaman dilimine tekabül eden 500 TL/MWh’lik puant tarife üzerinden kesintinin fatura karşılığının saatte 2 milyon TL’yi aştığını söylemek mümkün. Hayatın normal akışının bozulmasının da ekonomiye doğrudan olumsuz etkileri var. Bunu hesaba katmadan dahi fatura bir hayli kabarık. Kimi yerlerde 10 saate yakın kesintiler oldu. Kış mevsiminde hava şartlarının kötü devam etmesi sonucu bu tür kesintilerin sürmesi durumunda kışın yaz saati uygulaması ile ümit edilen elektrik tasarrufunu bile yakalamamız mümkün olabilir. Ancak bu dünyanın en pahalı tasarrufu olur.”

Yaz saati israfa yol açtı

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketimi geçen yıl kasıma göre yüzde 6.53 oranında artışla 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı. EMO, kalıcı yaz saatinin tasarruf değil enerji tüketiminde israfa yol açtığı değerlendirmesinde bulundu. EMO, “Elektrik tüketiminde hava koşullarına bağlı olarak bir artıştan söz etmek mümkün Gürkan Kumbaroğlu değildir” ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 1602 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim