• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Enerjide işleri kolaylaştıran yazılım

Enerjide işleri kolaylaştıran yazılım
Yerli bir yazılım firması, başta petrol olmak üzere enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin aylarca uğraştığı veri analizlerini birkaç dakika içinde yapabilen ürün geliştirdi.

Yerli bir yazılım firması, başta petrol olmak üzere enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin aylarca uğraştığı veri analizlerini birkaç dakika içinde yapabilen ürün geliştirdi.

Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren BiSoft Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortağı Salih Çaredar, yaptığı açıklamada, firma olarak veri depolama sistemleri ve big data (büyük veri) olarak bilinen büyük ölçekli verilerin analizi üzerine faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Yeni geliştirdikleri yazılımın da petrol üreticileri başta olmak üzere enerji şirketlerinin veri analizi ihtiyaçlarına yönelik olduğunu dile getiren Çaredar, "Sahadan toplanan verilerin yanı sıra firmaların satış, muhasebe, mühendislik verilerini toplayarak bir veri ambarına atıyoruz." diye konuştu.

"Düzgün veri yoksa paralar boşa gidiyor"

Bugünün piyasa şartlarında bir petrol kuyusu açmanın maliyetinin 1,5 milyon dolar civarında olduğuna dikkati çeken Çaredar, "Elinizde düzgün veriler yoksa bu paralar boşa gidiyor, varsa yatırım maliyetleriniz azalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yazılımı, sensörlerden verileri okuyacak şekilde geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Çaredar, borulardan elde edilen sensör verilerine göre yer altından çıkarılan ürünün kalitesi, verimlilik düzeyi gibi bilgileri elde edebileceklerini kaydetti.

Çaredar, petrol dışındaki yer altı zenginliklerinin analizini de yazılıma entegre edebildiklerine bildirdi.

Geliştirdikleri yazılımın Türkiye'de hangi bölgelerde petrol kuyusu açılıp açılamayacağının tespitinde de kullanılabildiğini anlatan Çaredar, ürünün, verileri anlık olarak firma yetkililerine ulaştırma olanağı sunduğunu da söyledi. 

Bu haber toplam 1489 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim