• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.6924
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Fransız enerji devi, İran'da yeniden faaliyete başlıyor

Fransız enerji devi, İran'da yeniden faaliyete başlıyor
Fransız enerji şirketi Total, İran'da 2012'de sonlandırdığı faaliyetine, dünya rezervinin yüzde 8'ini barındıran Güney Pars Doğalgaz Sahası'nda başladı.

Fransız enerji şirketi Total'in, dünyanın en büyük gaz sahası olma özelliğine sahip Basra Körfezi'ndeki Güney Pars Doğalgaz Sahası'nın 11'inci fazını geliştirme faaliyetlerine başladığı bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Golam Rıza Menuçehri, başkent Tahran'da Total şirketinden yetkililerle yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Anlaşma kasımda imzalanmıştı

İran ile Total arasında Kasım 2016'da imzalanan ön anlaşmaya işaret eden Menuçehri, anlaşmanın nihai şeklini aldığını ve bu kapsamda Total şirketinin Güney Pars Doğalgaz Sahası'nın 11'inci fazını geliştirme faaliyetlerine başladığını aktardı.

Menuçehri 4,8 milyar dolarlık projenin tamamlanması ile bu alandan günlük 56 milyon metreküp daha fazla gaz çıkarılacağını belirtti.

Dünya rezervinin yüzde 8'ini barındırıyor

Öte yandan İran Petrol Bakan Yardımcısı Merziye Şahdayi, ülkenin enerji sektörüne yatırım konusunda Avrupalı enerji şirketlerinden Shell ve BASF'la da görüşmeler yürütüldüğünü ancak bunların henüz sonuçlanmadığını duyurdu.

Basra Körfezi'nde bulunan ve İran ile Katar arasında paylaşılan Güney Pars Doğalgaz Sahası İran'ın gaz rezervlerinin yüzde 40'ını karşılıyor.

Global rezervlerin yüzde 8'ini barındırıyor

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 14 trilyon metreküp gaz ve 18 milyar varil gaz kondensatı rezervine sahip olduğu tahmin edilen Güney Pars Doğalgaz Sahası, dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yüzde 8'ini barındırıyor.

Fransız Total şirketi 2012'de Fransa'nın bu ülkeye uygulanan ekonomik ambargolara katılması üzerine ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Bu haber toplam 2136 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim