• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Doğalgaz arzında depolama garantisi

Doğalgaz arzında depolama garantisi
Türkiye'nin artan doğalgaz talebine karşılık verebilmek için yapacağı ek yatırımlarla, gaz depolama ve LNG alanlarında orta vadede günlük 171 milyon metreküplük yeni kapasite oluşturulacak.

Türkiye'nin ulusal sisteme verebileceği günlük doğalgaz kapasitesinin 5 yıllık orta vadede 171 milyon metreküplük artışla 400 milyon metreküpe ulaşması planlanırken, bu dönemde Tuz Gölü depolama tesisi ve LNG terminallerindeki kapasite genişletme çalışmaları ile ikinci yüzer LNG santralinin devreye alınması artan doğalgaz talebine karşı garanti sağlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı projeksiyonlarından derlenilen bilgilere göre, Türkiye'nin mevcut durumda ulusal şebekesine geçen yıl sonu İzmir Aliağa'da devreye giren yüzer LNG gemisi (FSRU) ile 223 milyon metreküp doğalgaz verilebiliyor.

Söz konusu miktarın, gelecek 5 yıllık dönemde yapılacak yeni çalışmalarla toplamda günlük 400 milyon metreküpe kadar çıkarılması hedefleniyor.

İlk etapta, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait ikinci bir yüzer LNG gemisi bu yıl sonuna kadar devreye alınarak, sisteme günlük 20 milyon metreküp ek doğalgaz vermesi sağlanacak.

İkinci FSRU Tarsus veya Saros'a yanaşacak

Söz konusu gemi, Akdeniz'de Tarsus veya Trakya bölgesindeki Saros limanlarından birine yanaştırılarak, ulusal şebeke sistemine gaz basılacak.

Öte yandan, İzmir Aliağa'da Egegaz LNG terminalinin günlük gaz basma kapasitesi de bu yıl içinde 24 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarılacak.

Silivri yıllık 5 milyar metreküpe çıkacak

Halen doğalgaz depolama kapasitesiyle sisteme günlük 25 milyon metreküp seviyesinde gaz sağlayabilen Silivri Doğalgaz Depolama tesisinin yıllık depolama kapasitesi 2020 yılında 2,3 milyardan 5 milyar metreküpe ulaşacak.

Tuz Gölü gaz deposunda genişletme 2022'de tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi ise ilk etapta 550 milyon metreküp çalışma gazı kapasitesine sahip olacak. Bu miktar, tesiste yapımı tamamlanan 6 suni mağarada depolanırken, 6 yeni suni mağaranın daha işlemlerinin bitirilmesiyle toplam çalışma gazı kapasitesi 1 milyar metreküpe çıkacak.

Tesis, 2020 olarak öngörülen tarihte tam kapasite olarak faaliyete geçtiğinde sisteme günlük 44 milyon metreküp doğalgaz verilebilecek.

Depolamada 171 milyon metreküplük yeni kapasite

Türkiye'nin mevcut durumda 223 milyon metreküp olan günlük kapasitesi, doğalgaz depolama ve LNG alanında yapılacak yeni yatırımlarla, böylece ilk etapta bu yıl 41 milyon metreküp olmak üzere orta vadede aşama aşama eklenecek toplam 171 milyon metreküple 394 milyon metreküpe ulaşacak.

Bu haber toplam 1971 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim