• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Çin ve Fransa'dan nükleer enerji anlaşması

Çin ve Fransa'dan nükleer enerji anlaşması
Çin ve Fransa nükleer enerji ve bilim alanında işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Çin Başbakanı Li Keqiang ile Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve arasında dün başkent Beijing'de gerçekleşen görüşmede, çeşitli alanlarda işbirliği vurgusu vardı.

Li Keqiang, küresel siyasi ve ekonomik durumunun karmaşık olduğu bir dönemde, Çin ve Fransa'nın işbirliğini yoğunlaştırmaları, böylece ortak risklere karşılık vermeleri gerektiğini söyledi. Li, belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve dünyada barış, istikrar ve gelişmenin ilerletilmesinin elzem olduğuna dikkati çekti.

Günümüzde küreselleşme karşıtı sesler yükseliyor, İngiltere AB'den ayrılıyor. Bu şartlar altında dünyanın iki önemli ülkesi Çin ve Fransa arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması büyük önem taşıyor.

Korumacılığa hayır, serbest ticarete evet!

Çin Başbakanı Li Keqiang ve Fransa Başbakanı Cazeneuve arasındaki görüşmede stratejik koordinasyonu güçlendirmenin önemine değinildi.

İki lider, gerçekçi işbirliğini güçlendireceklerini, ticari korumacılığa engel olmak için serbest ticareti destekleyeceklerini açıkladı.

Başbakan Li Keqiang bu konuda şunları kaydetti:

"Çin ve Fransa, stratejik koordinasyon ve diyalogu güçlendirmeli, böylece ikili ilişkilerin istikrarıyla olası belirsizliklere karşılık vermeliyiz ve tüm dünyaya, piyasaya ve topluma olumlu sinyaller vermeliyiz. İki ülke, tüm dünya ülkelerine hoşgörü, işbirliği ve çifte kazanç ilkeleri doğrultusunda, her türlü ticari korumacılığa karşı çıkılması çağrısında bulunuyor. Tüm ülkeler, çok yönlülüğün, ekonomik küreselleşmenin, dışa açık küresel ticari sistemin korunması için etkin çaba harcamalı."

Çin-Fransa nükleer işbirliği gelişecek

Çin Başbakanı Li Keqiang, Fransa'yla nükleer enerji işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydederek, özellikle İngiltere'de Hinkley Point nükleer santral projesini ilerletmek ve üçüncü taraflarda nükleer işbirliğini artırmak istediklerini açıkladı.

Li, iki ülkenin sivil havacılık ve uzaycılık, iklim değişikliğiyle mücadele, yeşil gelişme sektörleri, Wuhan eko-kent projesi, tarım, sağlık gibi konularda işbirliğini yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Cazeneuve: Korumacılığa karşı ortak çaba harcayacağız

Fransa Başbakanı Cazeneuve görüşmede yaptığı konuşmada, Çin ve Fransa'nın nükleer enerji alanındaki işbirliğinde verimli sonuçlar kaydedildiğine işaret ederek, Fransa'nın siyaset, ticaret, yatırım, tarım, eğitim ve nükleer enerji dâhil çeşitli alanlarda Çin'le işbirliğini pekiştireceğini söyledi.

Cazeneuve, ticaret serbestliğini artırmak ve ticari korumacılıkla mücadele etmek için Çin'le ortak çaba harcayacaklarını açıkladı ve şunları ekledi: "Çin ve Fransa, üçüncü taraf nükleer enerji piyasalarının gelişmesine katılma konusunda büyük potansiyele sahipler. Çin ve Fransa, Afrika ve Asya kıtalarında işbirliği projeleri yürütüyor. Kamboçya'da atık yakma fabrikası ve Namibya'daki hidroelektrik santral önemli örnekler. Bu iki proje, ilgili ülkelerin hükümetlerinden destek alıyor. Bu projelerde en yüksek çevre koruma standartlarına uyuluyor ve yeşil gelişme ilkesine sadık kalınıyor." 

Bu haber toplam 1516 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim