• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Petrol Ofisi için Suudi petrol devi önde

Petrol Ofisi için Suudi petrol devi önde
Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR'ın da ilgilendiği Petrol Ofisi'nin satış sürecinde Saudi Aramco'nun öne geçtiği belirtiliyor. Petrol ve gaz çıkarma işine odaklanacak olan OMV, hisselerini geçen yıl satışa çıkarmıştı.

Suudi Arabistan'ın dev petrol şirketi Saudi Aramco, konuya yakın şirketlerin verdiği bilgiye göre Avusturyalı enerji şirketi OMV'nin satışa çıkardığı Petrol Ofisi ile ilgilenen şirketler arasında öne çıkıyor.

Bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Petrol Ofisi'ni satın almak için teklif veren Saudi Aramco, teklifin değerlendirilmesini bekliyor.

OMV sözcüsü şirketin 2015 yılında yaklaşık 10 milyar euro satış geliri olan Petrol Ofisi için bağlayıcı teklifleri aldığını belirtti ancak ayrıntı vermedi. Şirket daha önce satışı bu yıl tamamlamayı öngördüğünü açıklamıştı.

Aramco sözcüsü şirketin söylenti veya spekülasyonlar hakkında açıklama yapmadığını ifade etti.

Diğer kaynaklar Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR'ın da teklif verdiğini belirttiler.

Petrol Ofisi Türkiye geneline yayılmış dağıtım ağıyla, Aliağa'da Star adlı petrol rafinerisini inşa eden ve gelecek yıl tamamlamayı öngören SOCAR'ın Türkiye'de doğal bir dağıtım noktası oluşturuyor. Şirket geçen yıl Ekim ayında OMV'nin Aliağa'daki depolama terminalini de almıştı.

Konu hakkında SOCAR'a ulaşılamadı.

OMV petrol ve gaz çıkarma işine odaklanacak

OMV geçen yıl petrol ve doğalgaz çıkarma faaliyetlerine odaklanmak için Petrol Ofisi'nin oluşturduğu dağıtım ağı işini satışa çıkarmıştı.

Avrupa'da neredeyse en yüksek satış fiyatlarına sahip olmasına rağmen yüksek akaryakıt vergileri ve diğer düzenlemeler nedeniyle Türkiye'deki 70 dağıtım şirketi dar kâr marjlarıyla çalışıyor.

EPDK verilerine göre 2015 yılında 5.95 milyon ton akaryakıt satışıyla Türkiye piyasasının yüzde 24'üne sahip olan Petrol Ofisi son olarak Kasım ayında 530,206 ton satışla pazardan 22.7 pay aldı.

Şirket, internet sitesinde yer alan bilgiye göre yaklaşık 2,000 benzin istasyonu, bir madeni yağ üretim tesisi, 11 akaryakıt ve üç LPG terminali işletiyor. Şirketin 1.17 milyon metreküplük de depolama kapasitesi bulunuyor.

Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim