• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Rüzgar ve güneş enerjisi için yönetmelik hazırlandı

Rüzgar ve güneş enerjisi için yönetmelik hazırlandı
EPDK, Rüzgar veya Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Önlisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği hazırladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), Rüzgar veya Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Önlisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği hazırladı.

Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış önlisans başvurularından aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için ilan edilen kapasiteden daha fazla başvuru bulunması halinde veya santral sahası çakışan/kesişen başvurular bulunması durumunda, başvurular arasından bağlantı bölgesi için ilan edilen kapasite kadar sisteme bağlanacak olanları belirlemek için yarışma yapılacak.

Şirketler, yarışma için tekliflerini kapalı zarf içinde, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) belirlediği adrese teslim edecek. Her bir teklif için sunulacak banka teminat mektubu tutarı, megavat kapasitesinin 50 bin ile çarpılmasıyla belirlenecek.

Yarışmaya katılabilecek güneş/rüzgar enerji santralleri projelerine ilişkin listeler, TEİAŞ'ın internet sayfasında bağlantı bölgesi ve bağlantı noktası bazında yayımlanacak.

Listelere, ilan tarihinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilecek ve itiraz 7 gün içinde sonuçlandırılacak.

Yarışma, TEİAŞ tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından yapılacak. Komisyon, tamamı TEİAŞ personeli, 1 başkan ile en az 5 asil üyeden oluşacak.

Yarışma

Bağlantı bölgesi bazında sıralanan geçerli teklifler, en düşük tekliften başlamak üzere sıralanacak.

Santral sahaları çakışan projeler olması halinde daha düşük teklif veren proje sahibi şirket, çakışan alanı kullanma hakkını elde edecek. Çakışan projeler bakımından teklif rakamlarında eşitlik olması halinde kapalı zarf ile eksiltme usulüyle çakışan alanı kullanım hakkı sahibi şirket belirlenecek.

Santral sahaları kesişen projeler olması halinde de daha düşük teklif veren proje sahibi şirket, kesişen alanı kullanma hakkına sahip olacak. Kesişen projeler bakımından teklif fiyatında eşitlik olması halinde kapalı zarf ile eksiltme usulüyle kesişen alanı kullanım hakkı sahibi şirket tespit edilecek.

Yarışma aynı gün içinde tamamlanacak ve sonuçları TEİAŞ tarafından 10 gün içinde kuruma bildirilecek.

Yarışma sonucunda bağlantı kapasitesi kazanan başvurulara ilişkin nihai bağlantı görüşleri, TEİAŞ tarafından yarışmadan itibaren 1 ay içinde oluşturulacak.

Başvuru kurulu gücünden daha düşük kurulu güçte kapasite tahsis edilen şirketin teminatı, tahsis edilen kapasite için yeni teminat sunulması halinde iade edilecek.

TPAO'ya Diyarbakır'da petrol arama ruhsatı

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) Diyarbakır'da 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verilmesine ilişkin ilanı da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bu haber toplam 2414 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim