• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Petrol kısıntısında iki dev üretici anlaşmaya vardı

Petrol kısıntısında iki dev üretici anlaşmaya vardı
Suudi Arabistan ve Rusya, petrol üretim kesintilerinin dokuz ay daha uzatılarak Mart 2018'e kadar sürdürülmesine ihtiyaç olduğu konusunda anlaştı.

Dünyanın en büyük iki petrol üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya, küresel piyasada arz fazlasının kontrol altına alınması ve fiyatların yükselmesi için petrol üretim kesintilerinin dokuz ay daha uzatılarak Mart 2018’e kadar sürdürülmesine ihtiyaç olduğu konusunda anlaştı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 25 Mayıs’taki resmi toplantısı öncesinde yapılan açıklamanın zamanlaması ve kullanılan güçlü ifadeler piyasaları şaşırttı. Açıklamadaki güçlü dilin mevcut petrol üretim kesintisi anlaşmasına taraf ülkeleri, kesintileri uzatmak için ikna edeceği tahmin ediliyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al Falih ve Rus mevkidaşı Alexander Novak yaptıkları ortak açıklamada, şu an geçerli olan anlaşmayı 2018 Mart ayına kadar uzatmak için görüş birliğine vardıklarını belirttiler.

Açıklamaya göre bakanlar küresel petrol stoklarını beş yıllık ortalamalara indirmek için “ne gerekiyorsa yapma” sözünü verirken ve şu anki kesinti anlaşmasına dahil olmayan ülkelerin de desteğini almak konusunda iyimser olduklarını ifade etti. Falih, Novak ile Beijing’de yaptığı basın toplantısında, “Stoklarda gözle görülür bir düşüş oldu fakat beş yıllık ortalamayı tutturma konusunda henüz olmak istediğimiz yerde değiliz” dedi. Falih, “Anlaşmanın uzatılması gerektiği sonucuna vardık” diye konuştu.

OPEC’in fiili lideri olan Suudi Arabistan ile dünyanın en büyük iki petrol üreticisinden birisi olan Rusya, birlikte küresel petrol arzının beşte birini kontrol ediyorlar. Vadeli petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerinde takılı kalması iki üreticinin de harekete geçmesine neden oluyor.

BRENT PETROL YÜKSELİŞE GEÇTİ

İkilinin açıklaması sonrası Brent petrolün varil fiyatı gün içerisinde 52,50 dolara kadar çıktı. Brent petrol saat 13.26’da önceki kapanışa göre yüzde 1,38’lik artışla 52,15 seviyesinde bulunuyor. Analistler 25 Mayıs’taki toplantıda petrol üretiminde kesintinin sürdürülmesi kararının alınması durumunda fiyatlarındaki yukarı hareketliliğin sürebileceğini ifade ediyor.

Bu haber toplam 2273 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim