• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Petrolde kısıntı kararının uzatılması bekleniyor

Petrolde kısıntı kararının uzatılması bekleniyor
Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Tamimi, "Irak'ın hafta başında OPEC'te alınacak kararı destekleyeceğini belirtmesinin ardından üretim kesintisinin en az 9 ay daha uzatılacağını söyleyebiliriz" dedi.

Merkezi İngiltere'de bulunan Orta Doğu Enstitüsünde enerji uzmanı Nasır Tamimi, arın Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak 172. OPEC Olağan Toplantısı öncesinde petrol üretimini kısma kararının süresinin uzatılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin üretim kısma anlaşmasının süresini uzatacaklarını belirten Tamimi, "Irak'ın hafta başında OPEC'te alınacak kararı destekleyeceğini belirtmesinin ardından üretim kesintisinin en az 9 ay daha uzatılacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Son dönemde birkaç ülkenin OPEC toplantısında alınacak süre uzatımı kararını destekleyeceğini açıkladığını hatırlatan Tamimi, toplantı öncesindeki bu açıklamaların oldukça önemli olduğunu ifade etti.

"Üretim kesintisinin en az 9 ay daha uzatılacağını söyleyebiliriz"

Tamimi, OPEC'te varılacak anlaşmanın başarısının, örgütün petrol piyasasında yatırımcıları ve spekülatörleri yönetip yönetemeyeceğine bağlı olduğunu vurgulayarak, "Irak'ın hafta başında OPEC'te alınacak kararı destekleyeceğini belirtmesinin ardından üretim kesintisinin en az 9 ay daha uzatılacağını söyleyebiliriz. Ancak ABD'nin kaya petrolü üretimini artırma hızı ve özellikle Irak başta olmak üzere tüm üyelerin anlaşmaya bağlılık derecesi süreç için çok önemli" diye açıklamada bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkenin stratejik petrol stoklarının yarısının satılması önerisinin de OPEC'in piyasayı istikrara kavuşturma çabalarını zorlaştıracağını bildiren Tamimi, uzun vadede ise Çin ve Hindistan gibi ülkelerden gelecek talebin piyasa dengelerini değiştireceğini vurguladı.

Petrolde 51-55 dolar yeni projelere olanak sağlıyor

Rusya eski Enerji Bakanı Igor Yusufov da petrol üretiminde kesinti anlaşmasının en az 9 ay daha uzatılabileceğini belirterek, yarın yapılacak OPEC toplantısındaki kararlı duruş ve birliğin, 2001'deki petrol fiyatlarında yaşanan kriz döneminde de sergilendiğini anımsattı.

"O süreçte de petrol üretiminde kısıntıya gidilmişti. Bu dayanışma petrol fiyatlarının artmasını sağlamıştı. Böylece makroekonomik hedefe ulaşılmıştı. Şimdi ise anlaşma en az 9 ay daha uzatılacaktır" diyen Yusufov, petrolün varil fiyatında 51-55 dolar aralığının yeni projelere yatırım yapılmasına olanak sağladığını, tüketiciler için de ağır yük oluşturmadığını kaydetti.

Mayıs ayının ortasında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, daha önce alınan kesinti kararının orta vadeye yayılması için bir gerekçe olacağını dile getiren Yusufov, "Trump'ın petrol stoklarının yarısının satılması teklifinden sonra, düşen petrol fiyatları da bu uzlaşmayla tekrar yükselişe geçecektir. Ruslar ve Suudilerin OPEC'in süre uzatma kararına destek vermeye hazır olduklarını bildirmesinin de bu önemli toplantıdan önce gerçekleştiğini hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1187 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim