• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

'OPEC kararı yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı'

'OPEC kararı yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı'
OPEC'in dünkü toplantıda beklentileri karşılayamadığını ifade eden uzmanlar, yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayıp satış pozisyonu aldığını söyledi. Uzmanlara göre petroldeki değer kaybı fazla uzun sürmeyecek. Petrol fiyatları karar sonrası yüzde 5 düş

ABD merkezli broker firması Price Futures Group'un Kıdemli Piyasa Analisti Phil Flynn, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim seviyesini kısmaya devam etme kararına rağmen dün petrol fiyatlarının yüzde 5 düşmesini, "yatırımcılar ve küresel piyasalar açısından hayal kırıklığı" olarak değerlendirdi.

Flynn yaptığı açıklamada, yatırımcıların dün yapılan OPEC toplantısını haftalardır beklediğini, ancak sonuçların piyasaların beklentilerini karşılamadığını söyledi.ü

'Asıl sorun karışık sinyaller'

OPEC'in, beklenildiği üzere, ham petrol üretim seviyesini kısma anlaşmasını 9 ay daha uzatma kararı aldığını ifade eden Flynn, yatırımcılar için asıl sorunun Suudi Arabistan ve Rusya'dan gelen "karışık" sinyaller olduğunu vurguladı.

Flynn, Suudi Arabistan ve Rusya'nın geçen hafta petrol üretim seviyelerindeki kesintiyi artırma ve kesinti süresini 9 ay yerine 12 aya uzatma konusunda sinyaller verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Suudi ve Rus bakanların verdikleri sözler nedeniyle yatırımcılar beklentilerini yüksek tuttu. Petrol kesinti miktarında artış veya kesinti süresinde 9 ayın üzerinde uzatma olmayınca, yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı ve satış pozisyonu aldı. Bu da fiyatlarda sert düşüşe neden oldu. OPEC'in çok şey vadedip az şey yapmaktansa, az şey vadedip bunun üzerine faaliyet göstermesi gerekir."

Flynn, petrol üretim seviyesinin kısılmasına yönelik anlaşma süresinin uzatılması nedeniyle Suudi Arabistan dahil OPEC ülkelerinin ve OPEC üyesi olmayan Rusya'nın küresel petrol piyasasında payının düşeceğini, öte yandan, artan petrol fiyatlarının bunu telafi edeceğini ve söz konusu ülkelerin gelirlerinin yükseleceğini kaydetti.

'Pazar payını ABD kapacak'

ABD'deki Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırma Merkezi (SEER) Başkanı Michael Lynch ise petrolde en büyük üretici Rusya ve en büyük ihracatçı Suudi Arabistan'ın pazar paylarını ABD'li petrol üreticilerine kaptıracağını söyledi.

Lynch, OPEC'in ve Rusya'nın petrol üretim seviyelerinde kesinti yapacaklarını açıkladıkları 30 Kasım'dan bugüne kadarki sürede, ABD'nin ham petrol üretimini günlük ortalama 8,7 milyon varilden 9,3 milyon varile çıkararak yaklaşık yüzde 7 arttırdığına dikkati çekti.

ABD'nin ham petrol üretiminin gelecek yıl günlük ortalama 10 milyon varile çıkmasının öngörüldüğüne işaret eden Lynch, "OPEC'in tekrar petrol fiyatlarının düşmesine izin vererek ABD'den gelecek ek petrol arzını yönetme konusundaki şansını yarı yarıya görüyorum." ifadesini kullandı.

'Bu durum uzun sürmez'

Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel petrol talebini olumsuz etkileyeceğini, Venezuela'daki üretim kesintilerinin ise fiyatlara olumlu yansıyacağını anlatan Lynch, petrol fiyatlarındaki dünkü düşüşle ilgili olarak da yatırımcıların hayal kırıklığına rağmen bu durumun uzun sürmesinin beklenmediğini belirtti.

OPEC'in kasım ayında alınan ham petrol üretim seviyesini kısma anlaşmasını, 2018 Mart sonuna kadar 9 ay daha uzatma kararının ardından, dün petrol fiyatlarında yüzde 5'e yakın düşüş görüldü. ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrolün varili yüzde 4,8 azalışla 48,87 dolara, Londra Brent türü ham petrolün varili de yüzde 4,8 kayıpla 51,33 dolara gerilerken, fiyatlar 8 Mart'tan bu yana en büyük günlük düşüşü gösterdi.

Bu haber toplam 1435 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim